UNDERVURDERER: – For mange sendes til universitetssykehus for primær-PCI, og det undervurderes hvor lang det tar å transportere pasientene, sier NTNU-professor og overlege Kaare H. Bønaa, faglig leder av Norsk hjerteinfarktregister. Foto: Vidar Sandnes Foto:

Snaut 4 av 10 behandles for hjerteinfarkt innen anbefalt tid

– Jeg tror vi må revurdere oppfatningen om at alle skal ha PCI, sier professor og overlege Kaare H. Bønaa, som mener andelen som får trombolyse eller PCI innen anbefalt tid er skuffende lav.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HELSEDIREKTORATET/OSLO: Mandag formiddag ble data fra utvalgte nasjonale kvalitetsregistre presentert på Helsedirektoratet.

Faglig leder av Norsk hjerteinfarktregister, Kaare H. Bønaa, la frem tall som viser store forskjeller i fjor mellom sykehusene hva gjelder behandling med trombolyse – blodproppløsende medisin – og primær PCI (utblokking).

Data for 2015 fra Hjerteinfarktregisteret viser at en liten andel pasienter med såkalt ST-elevasjonsinfarkt (STEMI), den mest alvorligste typen hjerteinfarkt, får slik behandling innen anbefalt tid.

Mens PCI bør utføres innen 90 minutter etter symptomdebut, bør trombolyse gis innen 30 minutter.

Kjempestor variasjon
– Trombolyse er en ekstremt viktig behandling av hjerteinfarkt. Her er det kjempestor variasjon. På landsbasis er kun 38 prosent som får behandling med trombolyse eller PCI innen anbefalt tid. Dette er en skuffende lav andel, sa Kaare H. Bønaa.

Han er professor ved NTNU og professor ved NTNU og overlege ved Klinikk for Hjertemedisin på St. Olavs Hospital.

Til Dagens Medisin understreker han at en større andel pasienter med STEMI trolig bør få prehospital trombolyse.

– For mange sendes til universitetssykehus for primær-PCI, og det undervurderes hvor lang det tar å transportere pasientene. Riktig behandling vil være prehospital trombolyse, for så å sende pasienter som ikke har effekt av trombolyse til PCI, sier Kåre Bønaa til Dagens Medisin.

Det er bare universitetssykehusene og Feiringklinikken som gjennomfører PCI. Det betyr at cirka 40-50 prosent av hjerteinfarkt-pasientene må sendes til andre sykehus for utblokking.

Andelen pasienter som fikk trombolyse eller PCI innen anbefalt tid varierte fra 58 prosent ved OUS Rikshospitalet til 7 prosent ved sykehuset i Harstad.

Se tabeller og resultater per sykehus her.

"Står han av" i nord
Justert for alder og kjønn var andelen på 71 prosent for pasienter hjemmehørende i kommuner som tilhører Ahus og OUS. Andelen var 58 prosent for pasienter som tilhører Vestre Viken, 14 prosent for dem med tilhørighet til Sykehuset Telemark HF og UNN og bare 11 prosent for pasienter som hører til Helse Fonna HF.

Rask prehospital trombolyse før transport til universsykehus er viktigere enn desentralisert PCI. Kjell Andersen, overlege ved Sykehuset Innlandet Hamar

– Dette er stor variasjon. Hva skal vi gjøre med dette? spurte Bønaa.

Ordstyrer Finn Henry Hansen, direktør i Helse Nord RHF, poengterte at tiden fra symptomdebut er vesentlig. Det er Bønaa enig i:

– Det er ofte vanskelig å registrere symptomdebut. Men det er riktig at tiden fra symptomdebut til sykehus er viktig. Her er det også forsinkelser. I nord ligger «karan» hjemme og prøver å «stå han av», kommenterte Bønaa.

Ikke overrasket
Klinikksjef Rune Wiseth ved Klinikk for hjertemedisin på St. Olavs Hospital, er ikke overrasket over at så får revaskularisering i tide.

– En studentoppgave ved St. Olavs Hospital for noen år siden viste at drøyt 50 prosent burde fått trombolyse, fordi de kom for sent på sykehus. Det tar tid å transportere pasienter til sykehus, mer tid enn vi regner med. Jeg tror vi trenger å minne oss om at trombolytisk behandling er god behandling ved akutt STEMI. Forsinket blokking er trolig dårligere enn tidlig trombolyse, sa Wiseth som mener legene har en jobb å gjøre ved å rette oppmerksomheten mot viktigheten av prehospital trombolyse.

Gått i glemmeboken
Kaare Bønaa mener lærdommen om effekten av trombolyse har gått i glemmeboken.

– Vi har sett på PCI som finere enn trombolyse. Jeg tror vi må revurdere oppfatningen om at alle skal ha PCI. Og jeg tror ikke løsningen er å desentralisere PCI til alle sykehus.

Det siste var overlege Kjell Andersen på Hamar sykehus enig i:

– Rask prehospital trombolyse før transport til universsykehus er viktigere enn desentralisert PCI, sa Andersen.

Finn Henry Hansen viser til at det ifølge registertallene er relativt liten variasjon i dødeligheten mellom sykehusene. Han mener variasjonen i praksis bør ses på opp mot endepunkt som dødelighet.

– Ja, vi må se på i hvilken grad dette gir en variasjon i dødelighet, sa Bønaa.

Hansen spurte også om det er det er slik at kolleger som ligger dårlig an er mottakelige for informasjon fra registrene – eller om de har bortforklaringer.Han fikk svar fra Rune Wiseth:

– Jeg er overbevist om at tabellene blir lest på sykehusene. Ingen liker å være nederst på en slik tabell. Vi har hørt litt bortforklaringer, og det blir viktig å sørge for registerdata har legitimitet i fagmiljøene. Noe av det viktigste arbeidet fremover er validering av registeret, først da får dataene legitimitet og vil fungere som et kvalitetsregister, sa Wiseth.

Powered by Labrador CMS