Rikslønnsnemnda kan ikke løse konflikten i sykehus

Konflikten om arbeidstidsordningene i sykehus må løses mellom partene – uavhengig av nemndas kjennelse. Dette bør både arbeidsgiverne i sykehusene – og politikerne – ta inn over seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse
Marit Hermansen, president i Legeforeningen

DET ER KNYTTET stor spenning til Rikslønnsnemndas kjennelse i sykehusstreiken, men nemnda kan ikke unnta arbeidstakere fra vernebestemmelsene i Arbeidsmiljøloven. Dermed løses heller ikke konflikten av nemnda.

Akademikernes fem uker lange streik i sykehus ble avsluttet da regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd tirsdag 11. oktober.

HVA GJØR NEMNDA? Innholdet i konflikten mellom Akademikerne og Spekter er vel kjent. Akademikerne forutsetter at arbeidstid ut over Arbeidsmiljølovens grenser, planlegges i kollektivt rullerende planer eller et annet system det er enighet om. Spekter mener arbeidsgiver skal stå fritt til å bestemme arbeidstiden individuelt i kraft av sin styringsrett.

Tvungen lønnsnemd betyr at den nye tariffavtalen mellom Akademikerne og Spekter i sykehus skal fastsettes av Rikslønnsnemnda. Flere kommentatorer peker på at historikken viser at nemnda er konservativ. Noen tar dette til inntekt for at nemnda vil prolongere teksten i den gamle tariffavtalen.

FORTSATT KONFLIKT? Akademikerne mener dette bare kan skje dersom dagens praksis med kollektive, rullerende vaktplaner videreføres. Om en slik presisering ikke legges inn, løses heller ikke konflikten i sykehus.

Dagens sykehusdrift er nemlig helt avhengig av at legene er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven. Et slikt unntak kan ifølge Arbeidsmiljøloven, bare gis av en landsomfattende fagforening med minst 10.000 medlemmer. Rikslønnsnemda kan altså ikke pålegge arbeidstakere å jobbe ut over Arbeidsmiljølovens grenser. Det vil både være i strid med Arbeidsmiljølovens preseptoriske regler og EUs arbeidstidsdirektiv.

TESTEN. I praksis betyr dette at konflikten om arbeidstidsordningene i sykehus må løses mellom partene – uavhengig av nemndas kjennelse. Det bør både arbeidsgiverne i sykehus og politikerne ta inn over seg.

Det pågår nå en bred debatt om arbeidstidsordningene i Norge. Tidligere i år la det såkalte arbeidstidsutvalget frem sin innstilling. Her foreslås det mer fleksible arbeidstidsordninger dersom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene er enige. Sykehuskonflikten blir en viktig test på om arbeidsgiversiden er modne nok til dette.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS