LANGVARIG STREIK: Bildet er fra Akershus universitetssykehus mens streiken pågikk, og ikke spesielt knyttet til denne saken. Arkivfoto: Målfrid Bordvik Foto:

Kan ta et halvt år å komme i rute etter streiken

Utvidet åpningstid og større bruk av private, er blant tiltakene som sykehusene skal ta i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter at sykehusstreiken ble avsluttet etter nær fem uker rapporterte Statens helsetilsyn om 10.241 utsatte polikliniske konsultasjoner, 1463 utsatte operasjoner og 496 fristbrudd ved norske sykehus.

– Jeg forutsetter at helseregionene og helseforetakene, av hensyn til pasientene, iverksetter tiltak for å hente inn dette etterslepet så raskt som mulig, uttalte helseminister Bent Høie etter at streiken var over.

MØTE: RHF-ene orienterte i dag statssekretær Anne Grethe Erlandsen om hvordan de skal løse etterslepet etter streiken. Arkivfoto: Per Corneliussen

Les også: - Fare for uforsvarlig tilbud i lang tid

To til seks måneder
I dag hadde Helse- og omsorgsdepartementet kalt de regionale helseforetakene inn til et oppfølgingsmøte for å høre hvilke planer og tiltak de har for å ta igjen etterslepet.

– Helseregionene har i dag meldt at pasientene som er blitt rammet, vil få hjelp i løpet av to til seks måneder, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen, som var til stede under møtet.

– Er dere tilfreds med at det kan ta et halvt år før sykehusene er ajour etter streiken?

– Det er godt å høre at sykehusene har god oversikt og kontroll på hvilke pasienter det dreier seg om. De har høy kapasitet og flere muligheter til å løse utfordringene. Jeg er glad for at det skal løses så raskt som mulig, og har en forventning om at det løses raskere enn seks måneder, som sykehusene har oppgitt som ytterste grense, sier Erlandsen til Dagens Medisin.

Fakta om streiken

* Streiken startet 7. september og ble trappet opp flere ganger. Tilsammen var 628 medlemmer ved 15 sykehus i streik da streiken ble avsluttet 11. oktober.* Streiken har ført til at mange pasienter har fått utsatt behandling ved sykehusene.* Striden har handlet om legenes arbeidstidsordninger. Legene har krevd at dagens praksis med «rullerende arbeidsplan» skulle tariffestes. Spekter har ønsket rom for å planlegge arbeidstid på forskjellige måter, slik de mener dagens avtale åpner for.

Utvidet åpningstid
– Hvordan skal sykehusene løse situasjonen?

– Helseregionene har orientert om at flere sykehus vurderer ulike tiltak, for eksempel å utnytte kapasiteten på tvers, noen sykehus åpner for utvidet åpningstid og noen pasieter får tilbud om behandling ved andre sykehus eller private institusjoner. Ordningen med fritt behandlingsvalg vil nå være hjelpsom for sykehusene, sier Erlandsen.

Les også: Vurderer klage etter streikeforbud

Hun understreker at streiken har rammet sykehusene ulikt, og at behovene og tiltakene derfor vil variere. Allerede om 14 dager skal HOD ha et nytt oppfølgingsmøte med helseregionene.

– Etterslepet etter streiken vil bli et tema i de månedlige oppfølgingsmøtene fremover, sier statssekretæren.

Les også: Høie vil styrke tilliten mellom ansatte og ledere

Powered by Labrador CMS