LEDER: Leder av Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Avslo immunterapi til 900 lungekreftpasienter

Beslutningsforum mener kostnadene ikke står i rimelig forhold til nytten behandlingen gir.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De fire RHF-direktørene, som utgjør Beslutningsforum, møttes i dag for å ta stilling til om nivolumab (Opdivo) skal tas i bruk i andrelinjebehandling av norske pasienter med ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) av typen ikke-plateepitelkarsinom (NSQ).

– Det ble nei. Legemiddelet er for kostbart, prisen per QALY (kvalitetsjusterte leveår) er for høy, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum, til Dagens Medisin etter møtet.

I avgjørelsen støtter Beslutningsforum seg på en rapport fra Statens legemiddelverk, som har vurdert klinisk effekt, sikkerhet og kostnadseffektivitet ved bruk av nivolumab til denne pasientgruppen.

Tre måneder mer
Ikke-småcellet lungekreft av typen NSQ er en meget alvorlig sykdom. Effekten av nivolumab er i hovedsak dokumentert gjennom CheckMate 057-studien, som viste at median totaloverlevelse var signifikant bedre med nivolumab sammenlignet med docetaksel.

Overlevelsen var på 12,2 måneder i nivolumab-gruppen mot 9,4 måneder for pasienter som fikk kjemoterapi. SSLV peker på at både effekt og sikkerhet er godt dokumentert, men at det mangler langtidsdata.  

I den helseøkonomiske analysen konkluderer SLV med at behandlingen av denne krefttypen med nivolumab gitt dagens LIS-pris, ikke kan regnes som kostnadseffektiv.

Dårlige effekt uten biomarkør
Pasienter med lavt eller negativt uttrykk av biomarkøren PD-L1 ser ut til å respondere dårlige på nivolumab, som bidrar til å trekke ned kostnadseffektiviteten.

Pemetreksed er brukt som komparator i analysen. Da kommer det frem at merkostnaden med nivolumab er 1,48 millioner kroner for per vunnet kvalitetsjusterte leveår (QALY) med dagens maksimalpris. Regner man kostnader per vunnet leveår - uten å kvalitetsjustere levetiden -  er merkostnadene beregnet til til 885.000 kroner.

555 millioner
SLV har anslått at omtrent 900 pasienter er aktuelle for behandlingen årlig. Med dagens maksimalpris vil det koste norske sykehus 555 millioner kroner etter fem år å ta i bruk behandlingen.

Nivolumab er et legemiddel til behandling av flere kreftformer. Tidligere i år sa Beslutningsforum også nei til å ta i bruk legemiddelet til andrelinjebehandling av avansert ikke-småcellet lungekreft av typen plateepitelkarsinom.

Powered by Labrador CMS