NORSK PARKINSONSREGISTER GODKJENT: Pasientene skal inkluderes i registeret så tidlig som mulig etter diagnose. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Tre nye nasjonale kvalitetsregistre

Samtidig endrer Helsedirektoratet register-veileder, slik at registre som ikke oppfyller kravene kan miste sin nasjonale status.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Norsk vaskulittregister (NorVas), Norsk Parkinsonregister og Tonsilleregisteret er de siste i rekken av registre som er godkjent som nasjonale medisinske kvalitetsregistre. Dermed er det 54 kvalitetsregistre med nasjonal status, ifølge Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre.

Parkinsonregisteret er lagt til Helse Stavanger, Vaskulittregisteret er lagt til Universitetssykehuset i Nord-Norge, mens St. Olavs Hospital har fått ansvaret for Tonsillregisteret.

Endrer veileder
Samtidig har Helsedirektoratet endret veilederen for medisinske kvalitetsregistre. Endringen innebærer at registre som ikke oppfyller kravene kan miste sin nasjonale status.

Helsedirektoratets gjennomgang av årlig rapportering skal gi en vurdering av hvorvidt de nasjonale medisinske kvalitetsregistrene fungerer eter sitt formål og i tråd med kravene til drift og rapportering.

Dersom ekspertgruppen finner at et register over tid har manglende utvikling mot eller opprettholdelse av god kvalitet og funksjon, skal det utstedes et varsel. Varselet skal gi en konkret beskrivelse av hvilke forhold som må forbedres.

Dersom disse forholdene ikke utbedres innen tidsfristen, skal det sendes en melding til Helsedirektoratet som vil avgjøre om registeret mister sin nasjonale status.

Kort om de nye registrene:

Norsk Parkinsonregister
Pasientgruppen i Parkinsonsregisteret utgjør cirka 8000 personer. Tilbudet for utredning og behandling er ulikt organisert og det mangler oversikt over forekomst, symptomatologi og behandlingseffekt. Håpet er at informasjon fra registeret kan danne grunnlag for utarbeiding av nasjonale faglige retningslinjer.

Norsk vaskulittregister
Systematiske vaskulitter omfatter en rekke tilstander med inflammasjon i karveggen. Sykdomstegn kan oppstå i en rekke organsystemer, og pasientene finnes derved innen ulike spesialiteter. Det er derfor vanskelig å ha oversikt over forekomst og utbredelse. Registeret får derfor en viktig rolle med å etablere en nasjonal oversikt over tilstanden.

Tonsilleregisteret
Tonsillregisteret er det første medisinske kvalitetsregisteret i Norge innen feltet for øre-nese-hals området. Bakgrunnen for at fagmiljøet ønsker at det etableres et kvalitetsregister er at det utføres et betydelig antall tonsilleoperasjoner i Norge med ulik indikasjonsstilling og til dels ulik kirurgisk teknikk. Det er også ulik praksis i de nordiske landene. Det er behov for en systematisk registrering av indikasjoner, teknikk, resultater og komplikasjoner.

Powered by Labrador CMS