FEIL AV FN?: Professor og helsestatistiker Hans Rosling mener FN presenterer feilaktige tall for mødredødelighet, og at dette kan flytte penger fra helsebistand til humanitær bistand. Arkivfoto: Rune Thorstein. Foto:

Mener FN sprer feilaktige tall om mødredødelighet

Professor Hans Rosling går ut mot FN i The Lancet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I september rapporterte FN at 60 prosent av mødredødeligheten skjer i forbindelse med humanitære kriser.

– Feil, mener Hans Rosling, som sier oppfatningen sprer seg til bistandsorganisasjoner og påvirker bevilgningene de får.
Statistiker Rosling, som er lege og professor i internasjonal helse ved Institutt for folkehelsevitenskap ved Karolinska institutet, skriver i The Lancet, at tallet ikke stemmer, og at det riktige antallet kvinner som dør av graviditet og fødsel i ulike flyktningeleiere og andre kriseområder snarere er omkring 17 prosent av den totale dødeligheten.

Rundt 300.000 kvinner dør hvert år i barsel eller under graviditet. Dødstallene kommer i stor grad av dårlig styre, ulikhet og ekstrem fattigdom i avsidesliggende landsbygder,  fastslår Rosling.

Konsekvensen av FNs tall, blir dermed at en større del av de utsatte kvinnene ikke får hjelp, skriver Rosling i The Lancet.
– Dette her gir inntrykk av at man kan redusere mødredødeligheten gjennom å flytte penger fra helsebistand til humanitær bistand, mener Rosling ifølge svenske Dagens Medicin.
Les også: Hans Rosling: - God helse er ingen menneskerett

Powered by Labrador CMS