MEDISINTILGANG: – Spørsmålet er om Høie ser på dette som en sosialpolitisk utfordring, hvis ja, hva vil han gjøre med det, spør LIMIs Karita Bekkemellem og Erling Ulltveit. Foto: Anne Grete Storvik

– Satt ut av helseministerens nedsabling

– Helseministeren forsvarer et system med lite fokus på pasientdimensjonen, mener LMI-direktør Karita Bekkemellem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/Radisson Plaza (Dagens Medisin): Som Dagens Medisin skriver, så avviser helseminister Bent Høie (H) Legemiddelindustriens (LMI)  forslag om avtalebasert medisintilgang, der pasienter kan få medisin i påvente av Beslutningsforums avgjørelser.

Høie mener forslaget vil gi ulik tilgang til medisiner, og at dette ikke er rettferdig for pasientene.

Men det er ikke LMI-direktør Karita Bekkemellem enig i. Hun sier hun ble svært overrasket, siden hun ikke har fått signaler på misnøyen med forslaget, før Høie kom med uttalelsene på prioriteringskonferansen torsdag.

–Ikke bærekraftig
– Det som skjer nå ser at systemet ikke bærekraftig når vi nå får mange innovasjoner på området. Vi kan selvsagt gå i dialog, og se på på jussen og økonomien i dette, og se om det er svakheter.

– Forslaget kan utvikles mener dere?

– Ja, vi får stadig innspill, og det er mange muligheter å bygge på. Problemet er at vi har ingen å gå i dialog med, som har ansvar. Kanskje kunne vi gått i dialog med Hinas, kanskje Helsedirektoratet eller Statens legemiddelverk, men poenget er at helsestatsråden ikke tar ansvar, sier Bekkemellem.

– Legemiddelselskapene tilbyr svært mange ulike rabattordninger og ulike systemer for å forhandle inn en medisin på markedet. Dette er uoversiktlig og ulikt fra system til system. Det kan bidra til at det blir vanskeligere å få til et rettferdig system?

– Ulikheten er der allerede i dag, og den er så stor at pasienter dør i påvente av å få innovativ behandling. Det som Høie nå sier; at vi skal heller gjøre det slik at alle får det dårligere, men likt, er oppsiktsvekkende. Det er et forsvar for et system med lite fokus på pasientdimensjonen.

Sosialpolitisk utfordring?
Seniorrådgiver i LMI, Erling Ulltveit, viser til at forslaget tar utgangspunkt i perioden mellom der et legemiddel får markedsføringstillatelse og Beslutningsforums avgjørelse.

– Da kan ikke pasientene få medisinen. Spørsmålet er om det er en sosialpolitisk utfordring at man ikke kan det? I denne perioden er jo medisinen kun tilgjengelig hos private aktører. Høie og andre sier at dette ikke er en utfordring; «vi skal bare får ned saksbehandlingstiden, så er alt vel». Men det er jo ikke det, for pasientene dør i kø. Nå er det slik at det er grenser for hvor mye man kan kutte saksbehandlingen med, da man faktisk trenger en grundig saksbehandling, sier Ulltveit, som mener man trenger også andre virkemidler.

– Det vi gjør er å spørre om det finnes gode løsninger, som Høie da prøver å skyte ned. Så, igjen, spørsmålet er om Høie ser på dette som en sosialpolitisk utfordring, hvis ja, hva vil han gjøre med det spør Ulltveit.

– Systemet eies av statsråden. Vi er helt prisgitt viljen til å gå i dialog og prøve det ut, sier Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS