FORLØPSTID OPERASJON: På landsbasis er det et mål at 70 prosent av kreftpasientene skal være operert innen standard forløpstid for den enkelte krefttype. Illustrasjonsfoto/arkivfoto: Jan Fredrik Frantzen Foto:

Flere lungekreftsyke venter lengre på operasjon

Per september i år ble under halvparten av lungekreftpasientene operert innen standard forløpstid. Det er færre enn samme tid i fjor. – Urovekkende, sier Odd Terje Brustugun, leder av Norsk lungecancergruppe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KAPASITETSPROBLEMER: – Jeg tror dette reflekterer at kapasiteten innen lungekreftutredning og behandling er for liten, sier OUS-overlege og leder av Norsk lungecancergruppe, Odd Terje Brustugun. Arkivfoto

Den anbefalte forløpstiden for operasjon i pakkeforløp for lungekreft er 42 dager fra henvisning er mottatt på sykehus og frem til operasjon. Målet er at 70 prosent av pasientene skal være operert i løpet av standard forløpstid.

Tall for perioden januar-september i år viser at på landsbasis ble 180 av 360 lungekreftpasienter operert innen standard forløpstid. Dette er en lavere andel enn for samme periode i fjor.

Da var 59,5 prosent, 191 av 321 pasienter, operert innen de 42 dagene, ifølge tall Dagens Medisin har hentet fra Helsedirektoratets/NPRs statistikk for pakkeforløpene. Tallene for siste måned, september, er ikke kvalitetssikret ifølge NPR.

«Uheldig med forsinkelser»
– Dette er urovekkende, og slett ikke ønskelig. Både medisinsk og psykisk er det uheldig med forsinkelser av dette slaget, sier leder av Norsk lungecancergruppe, Odd Terje Brustugun, til Dagens Medisin.

OUS-overlegen viser til økende antall nye tilfeller av lungekreft og generelt flere som behandles for lungekreft.

– Jeg tror dette reflekterer at kapasiteten innen utredning og behandling av lungekreft er for liten. Det er stor økning i insidens og prevalens av denne sykdommen, og økende kompleksitet både i utredning og behandling. Men dette har dessverre ikke resultert i tilsvarende oppbygging av kapasitet. Seks uker, det vil si 42 dager, i tid fra henvisning mottatt i sykehus til behandlingsstart burde være tilstrekkelig, mener Brustugun.

Les også: Blir raskere operert ved de store sykehusene

Dårligere hos alle
Alle de regionale helseforetakene (RHF-ene) hadde en mindre andel lungekreftpasienter som ble operert innen standard forløpstid de første ni månedene i år, sammenlignet med fjoråret. Da var det ingen av RHF-ene som lå under 50 prosent.

For nevnte periode i år lå Helse Nord høyest andel, med 54 prosent, fulgt av Helse Midt og Helse Sør-Øst med cirka 50 prosent, mens 44 prosent av lungekreftpasientene i Helse Vest ble operert innen standard forløpstid.

Powered by Labrador CMS