Nordlandssykehuset beordrer LIS-lege på jobb

Nordlandssykehuset har varslet at det er fare for liv og helse på grunn av streiken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SOLIDARISKE LEGER: – Legene i medisinsk avdeling har stilt seg solidariske og melder seg ikke til de ledige vaktene, sier seksjonsoverlege Hanne Winge Kvarenes ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Det skriver NRK Nordland tirsdag formiddag.

Til Dagens Medisin sier seksjonsoverlege Hanne Winge Kvarenes ved medisinsk klinikk, ved Nordlandssykehuset i Bodø, at det er en vakt som starter i kveld på medisinsk avdeling, man mangler lege til.

Vil ikke søke dispensasjon
– Nordlandssykehuset sendte melding til fylkeslegen, fordi det ikke er dekning for en vakt som begynner nå i ettermiddag, på medisinsk avdeling.

Dermed er det fare for liv og helse, og videre kan det gå mot tvungen lønnsnemnd.

– Legene i medisinsk avdeling har stilt seg solidariske og melder seg ikke til de ledige vaktene. Det vesentlige her er at Nordlandsykehuset og Spekter hele tiden har sagt at de ikke ønsker å søke om dispensasjon. Det er problematisk, og det er synd, fordi det er en helt vanlig spilleregel i streik. Med å ikke ønske å søke om dispensasjon, så fratar de oss viktige rettigheter i arbeidslivet.
– Vi dro på kontoret til vår HR-sjef i morges med en ferdig utfylt dispensasjonssøknad. Vi ble tatt høflig i mot, men det ble altså ikke vist noen vilje til å skulle søke om dispensasjon, sier Kvarenes til Dagens Medisin.

 Vil beordre lege på jobb
HR-direktøren ved Nordlandssykehuset, Liss Janne Eberg, bekrefter at legene kom med en ferdig utfylt søknad.

– Den behandler vi ikke fordi det er foretaksledelsen i samarbeid med medisinsk klinikk som vurderer forsvarlighet. Vi ønsker ikke å overlate den vurderingen til streikekomiteen, sier Eberg til Dagens Medisin.

– Vi har en vakant vakt som starter klokken 23 i kveld. Vi vil beordre en LIS-lege til å ta denne vakten. Dette har vi sendt informasjon om til streikekomiteen.

Ved en beordring er det moderforetaket Helse Nord som ber direktøren ved Nordlandssykehuset om å beordre, ifølge Eberg.

– Det er vurdert dithen at det er en LIS-lege som beordres. Vi vil selvsagt ikke beordre en lege hvis tilstedeværelse gjør at det blir brudd på arbeidsmiljøloven, det vil si at vi ikke beordrer en sliten lege.

– Hvis ingen sier seg villig til å ta vakten, hva skjer da?

– En lege kan ikke nekte en beordring, er svaret fra Eberg.

Fylkeslegen i Nordland har, ifølge VG, sendt varsel til Statens helsetilsyn. Dagens Medisin har foreløpig ikke lykkes i å få Statens helsetilsyns vurdering av saken.

Akademikerne tar ut ytterligere 54 medlemmer i streik fra torsdag.

- Tillitskrisen i sykehus forverres for hver dag som går. Dette ser de ansatte, arbeidstakerorganisasjonene, opinionen, media og stadig flere politikere. De eneste som ikke skjønner alvoret er sykehusdirektørene, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.

De 54 medlemmene som tas ut torsdag, jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge (nytt), Finnmarkssykehuset, Helse Bergen, OUS, Helse Stavanger, Nordlandssykehuset og Helse Nord RHF. I tillegg går 2o nye medlemmer ut i streik i dag. I løpet av uken vil konflikten dermed omfatte 682 personer ved 16 sykehus.

Powered by Labrador CMS