STREIKEN OVER: Etter fem uker er streiken over, men punktum er ikke satt om kollektive arbeidsavtaler, ifølge Rune Frøyland i Akademikerne helse. Foto: Per Corneliussen

– Vi er svært skuffet

– Vi er svært skuffet. Det ble et uventet utfall, sier leder i Akademikerne helse, Rune Frøyland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tirsdag kveld ble det klart at den lengste sykehusstreiken i historien er over.

Leder i Akademikerne helse, Rune Frøyland, mener det har vært en ansvarlig streik og at det ikke var grunnlag for tvungen lønnsnemnd.

– Vi har gjort forsiktige uttak for å se til at det ikke ble fare for liv og helse. Arbeidsgiver har på sin side spekulert i nemnd og har nektet å bruke innvilgede dispensasjoner. Vi ga dispensasjon til legen på Nordlandssykehuset, men den ville de ikke ha, sier Frøyland.

– Kom uheldig ut
Han mener dette viser at legene i realiteten har en dårlig mulighet til å føre streikekamp. Tvungen lønnsnemnd innebærer trolig at legene kommer tapende ut av denne streiken ettersom lønnsnemda vanligvis fatter vedtak som legger dagens avtale til grunn. Legeforeningen har derimot ønsket å endre dagens tariffavtale for å sikre kollektive arbeidsavtaler.

– Fare for liv og helse-problematikken kunne vært unngått med enkle dispensasjoner, men arbeidsgiver ville altså gjøre det vanskelig. Vi mener vi kunne kommet lenger hvis vi fikk lov å streike, men kom altså uheldig ut av det.

– Har streiken vært forgjeves?

– Nei, den har ikke vært forgjeves. Den har skapt en bevissthet hos svært mange om hvor viktig kollektivt vern er, og dette gir oss drahjelp når vi skal inn til rikslønnsnemnda. De har helt sikkert fått med seg det som nærmest er et folkekrav om kollektive avtaler, sier Frøyland.

Det kan ta inntil seks uker før vi vet hva utfallet i Rikslønnsnemnda blir. Innen fire uker får begge partene legge frem sine synspunkter, og deretter kan det ta ytterligere to uker før et vedtak er klart.  

– Kampen ikke over
Frøyland mener dagens hendelser gjør at uroen i sykehusene bare vil vedvare.

– Hvorfor er det en tillitskrise på sykehusene?

– Når man ikke kan stole på at man blir ivaretatt i vaktsystemet sitt, og ikke stoler på at 60 timers uker blir forvaltet på en god måte, så påvirker det arbeidsforholdet.

Allerede i natt går streikende leger tilbake på vakt. Selv om streiken er over, har ikke Akademikerne og Legeforeningen gitt opp kampen.

– Vi vil rette en stor takk til alle streikende som har gjort en stor innsats med høy moral, og vil også takke alle fagforeningene som har støttet oss. Vi skal kjempe videre på andre arenaer. Kampen for kollektivt vern er ikke slutt, sier Frøyland, som oppfordrer lokale tillitsvalgte til å ta kampen på sin arbeidsplass.

Powered by Labrador CMS