FOR KORT STUDIE: – Vi er ikke ferdig med å forske på høydose D-vitamin. Studien tyder på at det har en gunstig effekt, men vi er ikke i mål med å vise effekten, enda, sier medforfatter Trygve Holmøy. Foto: Per Corneliussen

Undersøkte effekt av D-vitamin

Studie på høydose D-vitamin i kombinasjon med interferon møtte ikke endepunkt, men viste lovende MR-aktivitet, påpeker medforfatter. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien hvor norske pasienter har deltatt ble nylig presentert på ECTRIMS-kongressen i London. Trygve Holmøy, overlege ved Akershus universitetssykehus, har ledet studien fra Norsk side. Han sier det er synd at den ikke gikk over et lengre tidsspenn.
– Det som er synd er at studien ikke varte i lenger tid. Den var over en så kort periode (48 uker) at å vise effekt på invaliditetsutvikling er vanskelig. Vi er ikke ferdig med å forske på høydose D-vitamin. Studien tyder på at det har en gunstig effekt, men vi er ikke i mål med å vise effekten, enda, sier Holmøy som var medforfatter på studien.

Stor D-vitaminstudie
SOLAR-studien er den største randomiserte placebokontrollerte undersøkelsen av D-vitamin i kombinasjon med interferon beta-1a. Studien undersøkte kombinasjonsbehandlingen hos 229 pasienter som fikk høydose D-vitamin eller placebo.
Etter 48 uker var det ikke signifikant forskjell i sykdomsprogresjon mellom placebo og gruppen som fikk vitaminer, men pasientene på vitamin-D hadde færre lesjoner på MR.
– Det leder oss til å tro at D-vitamin har en biologisk relevant effekt ved MS. Det var færre attakker, men dette var ikke signifikant. Det var derimot signifikant forskjell på MRI, sier Holmøy.

– Spent på andre studier
Overlegen fremholder at det blir spennende å se hva som kommer ut av andre studier på høydose D-vitamin. Samtidig påpeker han at SOLAR-studien har vært den beste så langt, med tanke på størrelse og metode. Utfordringene med å kjøre en lenger studie blir å skaffe midler for å gjennomføre den.
– Det er ganske kostbart å kjøre studiene så derfor må vi alliere oss med et farmasøytisk firma. I tillegg må vi rekruttere pasienter som er tidlig i sykdommen. Det må nok til for at en skal klare å vise en effekt, sier han.
Blir det flere studier på D-vitamin?
– Jeg kan ikke love noe, men jeg håper at det blir gjort. Studien støtter hypotesen om at D-vitamin har effekt med MR-funnene. Men ettersom den var negativ på primærendepunktet, sykdomsprogresjon (NEDA – no evidence of disease activity) så kan en ikke si at tesen er bevist, konkluderer han.

Interessekonflikter: Trygve Holmøy oppgir at han har mottatt foredragshonorar fra Biogen, Genzyme, Merck-serono og Novartis. I tillegg leder han en studie av Tecfidera.

Powered by Labrador CMS