NYTTIG: – Om lag en tredel av lungekreftpasientene har høyt PD-L1-uttrykk, og disse viser det seg nå har langt bedre nytte av immunterapi enn cellegift som førstelinjebehandling, sier Odd Terje Brustugun, overlege ved lungekreftenheten på Oslo universitetssykehus. Foto: Vidar Sandnes

– En tredjedel vil ha langt bedre nytte av immunterapi enn cellegift

Under ESMO-kongressen ble det presentert positive data på førstelinjebehandling med PD-1 hemmer for ikke-småcellet lungekreft med spredning. Odd Terje Brustugun sier om lag en tredjedel vil ha nytte av behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En fase 3-studie på førstelinjebehandling med det immunterapeutiske legemidlet pembrolizumab (Keytruda) for pasienter som hadde ikke-småcellet lungekreft med spredning, viser at immunterapien (10,3 måneder) førte til fire måneder lenger progresjonsfri overlevelse, sammenlignet med standard cellegift (6 måneder).

Dataene ble presentert i går på den årlige kongressen til European Society of Medical Oncology (ESMO) i København.

Studien inkluderte bare pasienter som hadde PD-L1 uttrykk i over femti prosent av kreftsvulstene. Dette angår omtrent 27 til 30 prosent av dem som har avansert ikke-småcellet lungekreft, ifølge pressemeldingen om presentasjonen.


– Vil gi praksisendring
– Om lag en tredel av lungekreftpasientene har høyt PD-L1-uttrykk, og disse viser det seg nå har langt bedre nytte av immunterapi enn cellegift som førstelinjebehandling, sier Odd Terje Brustugun, overlege ved lungekreftenheten på Oslo universitetssykehus og leder av Norsk lungekreftgruppe (NLCG) til Dagens Medisin.
Resultatene vil få betydning på kort sikt for norske lungekreftpasienter, ifølge Brustugun.
– Alle pasientene måtte ha høyt PD-L1-uttrykk i svulstvev. Det er tidlige data foreløpig – bare 11 måneders observasjonstid – men dette ser likevel ut til å bli en studie som vil gi praksisendring. Studien viste overbevisende data både for responsrater, progresjonsfri overlevelse og totaloverlevelse. I tillegg gir immunterapi langt mindre bivirkninger, sier han.

FØRSTEVALG: Onkolog Arne Stenrud Berg sier studien medfører at immunterapi bør være førstevalg fremfor cellegift hos cirka en fjerdedel av pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft. Foto: Vidar Sandnes


– Bør være førstevalg
Onkolog Arne Stenrud Berg, overlege ved Drammen sykehus, mener dataene er svært viktige og er langt på vei enig med Brustugun.
– Keynote-024 er en svært viktig studie og medfører at immunterapi bør være førstevalg fremfor cellegift hos cirka en fjerdedel av pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft. Bedret overlevelse var tydelig allerede tre måneder etter studiestart. Vi vet fra før at immunterapi gir langvarig sykdomskontroll hos en substansiell andel, noe som er svært sjelden med cellegift. Immunterapi gir også vesentlig bedre livskvalitet under behandlingen. Hvis myndighetene er opptatt av at norske kreftpasienter skal få best mulig behandling bør de på eget initiativ oppfordre fagmiljøene til å implementere de nye resultatene umiddelbart, sier Berg til Dagens Medisin.


 
Tror behandlingen godkjennes snart
I studien ble de pasientene som var randomisert til cellegift og opplevde sykdomsforverring flyttet over på behandling med immunterapi.  

 – Selv om over 40 prosent av pasienten som begynte på cellegift fikk pembrolizumab ved progresjon, er hazard ratio (HR) for død i studien på 0,60, hvilket er meget lavt, forklarer Brustugun.
– Det blir spennende å følge denne studien videre, for mer modne data. Men det er allerede nå klart at denne studien vil få stor betydning for hvordan vi skal behandle lungekreftpasienter i førstelinje. Det er derfor grunn for å tro at pembrolizumab om ikke lenge blir godkjent som førstelinjes standardbehandling hos ikke-småcellet lungekreft med høyt PD-L1-uttrykk, påpeker han.


Allerede i gang med testing
Studien randomiserte 305 pasienter til enten pembrolizumab eller cellegift. Ifølge pressemeldingen ble dem som hadde EGFR-mutasjoner og ALK-translokasjoner ekskludert fra studien. Alle pasientene som ble valgt ut hadde høy forekomst av biomarkøren PD-L1. Brustugun fremholder at norske fagmiljøet allerede er i gang med den nødvendige testingen etter biomarkøren.
– Vi er allerede i gang med PD-L1-testing, og innen kort tid vil patologilaboratoriene i Norge gjøre denne testen som del av rutinediagnostikk.
– Utfordrende grensesetting
Brustugun fremholder at det vil bli utfordrende å definere 50 prosentgrensen for PD-L1-positivitet.
– Foreløpig ser det ut til å være viktig å kun plukke ut de med høyt uttrykk for førstelinjebehandling. En tilsvarende studie med nivolumab eller kjemoterapi, hos pasienter som hadde også lavere uttrykk av PD-L1, ned til 5 prosent, viste ingen signifikant forskjell i progresjonsfri overlevelse. I andrelinje vil immunterapi være bedre enn cellegift også hos de med lavere PD-L1-uttrykk, påpeker han.
Interessekonflikter: Odd Terje Brustugun har vært hovedutprøver i Norge for nivolumab og deltatt på internasjonale advisory board for MSD.
Arne Stenrud Berg oppgir ingen interessekonflikter med selskaper som har immunterapilegemidler. Han har ellers mottatt honorarer for enkeltstående faglige oppdrag fra Astellas, Amgen, Bayer, Novartis, Oslo Cancer Cluster og Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS