SELVTESTEN: Dukker det opp én strek på testen har man ikke hiv, vises to streker har man mest sannsynlig hiv. Testen er en indikasjon på at man har hiv, presiserer Helseutvalget. Foto:

Starter prøveprosjekt med hjemmetest for hiv

Målet er å undersøke om et tilbud om en anonym hivtest vil rekruttere folk som ellers ikke benytter seg av andre testtilbud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er Helseutvalget, med støtte fra Helsedirektoratet, som har prøveprosjektet med hjemmetest for hiv.

Supplement
Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, understreker at tilbudet om selvtest for hiv ikke er noen erstatning for andre testtilbud, som hos fastlegen eller andre hurtigtest-tilbud.

– Selvtesten er tenkt som et supplement til de få som aldri benytter seg av disse tilbudene.


Les også: – Hiv-viruset har ennå ikke avslørt alle sine hemmeligheter
– Vi er spente på resultatene fra dette pilotprosjektet. Målet er å undersøke om et tilbud om en hivtest som du kan utføre selv anonymt, vil rekruttere folk som ellers ikke benytter seg av andre testtilbud, sier Carlsen til Dagens Medisin.

– Det å få opp testfrekvensen blant menn som har sex med andre menn er en helt avgjørende faktor for en fortsatt nedgang i hivtallene. Vi ønsker derfor å prøve ut nye metoder som kan gi oss svar på om tilbud om selvtest er det som skal til for at flere skal få kjennskap til sin egen hivstatus og eventuelt oppsøke helsehjelp og behandling.

Gratis
– Vi håper at muligheten til å gjøre dette på egenhånd vil bidra til at flere velger å ta en hivtest, sier daglig leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt.
De deler ut testen gratis.

 – Selvtesten for hiv kan sammenlignes med en graviditetstest: man gjør alt på egenhånd og får svaret med én gang, sier Angeltvedt.

 Dukker det opp én strek på testen har man ikke hiv, vises to streker har man mest sannsynlig hiv. Testen er en indikasjon på at man har hiv, presiserer Helseutvalget.

 – Så om man får to streker er det viktig at man tar nye prøver hos fastlegen eller hos en klinikk for å få resultatet bekreftet, sier Angeltvedt.

Oppfølging
Dersom man tester positivt, har Helseutvalget tilbud om oppfølging både på telefon, chat og ansikt til ansikt.

 – Vi samarbeider med sykehus over hele landet om videre oppfølging og behandling for de som får et positivt prøvesvar, sier Angeltvedt.

Alle som tester positivt for hiv i Norge får tilbud om å starte behandling med én gang.
– Ved å starte behandling så raskt som mulig kan man leve lange og gode liv, og er man på vellykket behandling unngår man å smitte andre, sier Angeltvedt.

 Hiv-situasjonen i Norge har holdt seg relativt stabil de siste årene og preges av vedvarende høye smittetall blant menn som har sex med menn.

Olafiaklinikken, Oslo universitetssykehus, Sjekkpunkt (Helseutvalget for bedre homohelse og Sex og samfunn har egne testtilbud for hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner spesielt beregnet for menn som har sex med menn.

Powered by Labrador CMS