Høyre om løftebrudd: – Måtte omprioritere

Oljekrisen gjorde at sykehusøkonomien fikk et mindre løft enn lovet, ifølge Høyres Kristin Ørmen Johnsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STORTINGET: Kristin Ørmen Johnsen (H), medlem i Helse- og omsorgskomiteen, kom tilfreds ut fra budsjettpresentasjonen på Stortinget torsdag.
Siste sjans
Hun vedgår imidlertid at regjeringens løfte om 12 milliarder til sykehusene som ble gitt i 2013, ikke kom i havn: For i 2013 lovte helseminister Bent Høie (H) å styrke sykehusøkonomien med 12 milliarder kroner ekstra over fire år.

I forslaget til årets budsjett ligger det en vekst på 1,9 milliarder. Men regjeringen er fortsatt tre milliarder unna målet.

– Dere ligger tre milliarder kroner bak løftet dere ga om 12 milliarder til sykehusene. Dette var siste sjans for denne regjeringen?

– Vi er veldig godt fornøyd med at vi har budsjettert med en vekst på 1,9 milliarder. Oljekrisen kom i 2014, og oljeprisen er den laveste på 30 år. Da ble vi nødt til å omprioritere, og bruke store ressurser der de trengs, nettopp på sørvest-landet. Vi er sånn sett glad for økningen i driftsmidler til sykehusene, og også til nye sykehusbygg. Nå starter vi å bygge sykehus-Norge.


Se hele intervjuet på videoen øverst i saken. 

FORNØYD: - Vi har fortsatt ambisjoner om å få ned køene, og ikke minst om større kvalitet i behandlingen, sier Høyres Kristin Ørmen Johnsen. Foto: Lasse Moe

 – Forventer ikke applaus
– Legeforeningen og Sykepleierforbundet er skuffet over at løftene ikke blir innfridd?

– Vi har en større vekst på fire år, enn det Ap hadde på åtte år. Vi har fortsatt ambisjoner om å få ned køene, og ikke minst om større kvalitet i behandlingen og å prioritere kreftbehandling. Vi har også funnet penger til protonsenter, sier Johnsen, som viser til at det i forslaget til budsjett blir gitt penger til ett protonsenter.
 – Jeg forventer nesten ikke at Arbeiderpartiet, Legeforeningen eller Sykepleierforbundet vil applaudere uansett budsjett, konstaterer Johnsen.

– Jeg tror at veksten i pasientbehandling vi legger opp til, vil man være godt fornøyd med.

– Veksten er på stedet hvil, hvorfor?

–  Vi hadde en veldig stor vekst i 2015, og tok ut et stort effektiviseringspotensial, og det var en kjempeinnsats blant de sykehusansatte. Det er urealistisk med samme vekst år etter år. Vi legger oss på en vekst, men den er ikke så stor som sist.


– Må ha god ledelse
– Er det riktig at dere legger ansvaret på de sykehusansatte for å gjøre innsparingene?

– Vi gir større rammer til helseforetakene, vi bygger nye sykehus og tilbygg. De ansatte må berømmes, de gjør en kjempejobb. Effektivisering og omorganisering handler også om god ledelse. Noen sykehus er kjempeflinke, andre må kanskje jobbe mer for å få det til.

– Tror du legene, som nå er ute i streik, blir glade for å høre at mye av ansvaret ligger på deres skuldre?

– Jeg er ikke enig i det, det er gitt økte rammer til sykehusene. Vi håper på en løsning på streiken, og at det ikke går ut over pasientene, sier Johnsen.

Se hele intervjuet på videoen øverst i saken.  

Powered by Labrador CMS