TVUNGEN MEKLING: Rune Frøyland i Akademikerne helse snakket med pressen før han gikk inn til Riksmeklingsmannen kl 10 onsdag morgen. Foto: Målfrid Bordvik

Tilbyr sykehuslederne mer fleksibilitet

Legeforeningen og Spekter møttes i dag til tvungen mekling hos Riksmekleren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det var stort presseoppbud da partene møttes til mekling, 30 dager etter at streiken brøt ut.

– Vi håper å finne en løsning for å skape ro i sykehusene, sier president i Legeforeningen, Marit Hermansen.

Nær 600 ansatte og 15 sykehus er nå i streik.

Les også: – Vi kan streike til jul

Forhandler om nytt notat
I går overleverte Akademikerne helse et notat til Riksmeklingsmannen, som partene skal forhandle om i dag.

– Hvordan har dere beveget dere for å komme Spekter i møte?

– Det er viktig for oss med et kollektiv grunnmønster i vaktplanene, og vi mener sykehusene klarer å løse utfordringene ved å bygge videre på de eksisterende ordningene, men vi er villig til å legge inn fleksibilitet for arbeidsgiver, sier Hermansen til Dagens Medisin.  

– Hva slags endringer er dere villig til å gå med på?

– Dette skal vi snakke mer om i dag.

– Betyr det at dere ikke står like steilt på at «rullerende» arbeidsplaner skal inn i tariffavtalen?

– Det er viktig for oss med kollektive avtaler, men vi er villig til å legge inn fleksbilitet innenfor et kollektiv grunnmønster, sier Hermansen.

– Akademikerne vil ha et kollektivt vern for den delen av legenes arbeidstid som strekker seg ut over Arbeidsmiljølovens grenser, mens Spekter er opptatt av at sykehusene skal kunne planlegge på lang sikt. Jeg mener det er mulig å finne en løsning som sikrer begge deler, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.

Les også: Forsker ser vilje til å finne løsninger

Uvisst hvor lenge meklingen varer
Arbeidstid er det viktigste kravet for Legeforeningen i forkant av dagens mekling, og automatisk vaktfritak for gravide kommer dermed i andre rekke.

– Vi må ha arbeidstid på plass før vi diskuterer andre ting, sier Hermansen.

Partene gikk inn til Riksmeklerens kontor klokken 10 i dag, der Spekter-leder Anne-Kari Bratten allerede var på plass. Det er uvisst hvor lenge meklingen holder på. Det er opp til Riksmekleren å finne ut om det er grunnlag for videre forhandlinger mellom partene. Dersom det ikke er det, kan meklingen være over i løpet av få timer.

Inntil videre fortsetter streiken som før, og Akademikerne har varslet opptrapping allerede i morgen, da 13 ledere ved Oslo universitetssykehus tas ut.

I tillegg er det varslet at ytterligere 20 ledere og leger ved Helse Bergen og St. Olavs Hospital går ut i streik fra mandag dersom partene ikke har funnet en løsning innen den tid.

Powered by Labrador CMS