Ungarn-studenter må få autorisasjon

Vi har et sårt behov for å få ned ventelistene i psykisk helsevern – raskest mulig. Denne situasjonen kan ikke aksepteres. Finn en løsning umiddelbart, på samme vis som med Polen-studentene!

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Kjell O. Skavdal, spesialist i revmatologi og tidligere utenlandsstudent fra Universitetet i Bonn,Tyskland. Har vært overlege ved Betanien Hospital i Skien og overlege ved Nav i Vestfold

HER HAR VI en stor mangel på psykologer i Norge, og så kommer det en utrolig nyhet i Kveldsnytt på NRK mandag kveld: Norske psykologistudenter i Ungarn som tidligere har fått godkjent sin utdanning som likeverdig med den i Norge, blir nå nektet autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).

Avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet sto tydelig ubekvem med situasjonen frem på TV og gjorde et forsøk på forklaring. Denne er svak og ubegrunnet.

FORTVILT SITUASJON. Hovedforskjellen ligger i studiets lengde, fem år i Ungarn og seks år i Norge, får vi forklart. Inntil nå har norsk autorisasjon blitt gitt, men plutselig godkjennes den ikke lenger – til stor fortvilelse for de studentene det gjelder.

Også styremedlem Arne Holte i Psykologiforbundet står frem og sier at utdanningen er utmerket. Mange psykologer arbeider i norske institusjoner og fungerer godt til beste for sine pasienter.

Vi vet at behovet for psykologhjelp er stort, og det ligner ingen ting nå å komme med brå bestemmelser og tre dem ned over hodene til ferdig utdannede psykologer.

TA GREP! Vi hadde nylig en tilsvarende situasjon med medisinstudenter fra Polen. Deres utdanning sto i fare for ikke å bli godkjent. Men helsemyndighetene i Norge og Polen fant frem til en praktisk ordning for studentene og et godkjenningsgrunnlag.

Nå må avdelingsdirektør Anne Ferseth ta initiativ til en overgangsordning. Alternativt oppfordrer jeg helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til å instruere SAFH. Situasjonen kan ikke aksepteres. Finn en løsning umiddelbart, på samme vis som med Polen-studentene. Vi har et sårt behov for å få ned ventelistene i psykisk helsevern – så raskt som mulig.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS