Spekter ønsker ikke gode leger

I det helsevesenet som Spekter ønsker, vil jeg ikke klare å være den legen som pasienten fortjener.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Eivind A. Valestrand, medisinstudent ved Universitetet i Bergen

SOM LEGESTUDENT er det en god lege jeg vil bli. Når jeg leser avisene for tiden, mister jeg troen på at det er mulig. Iallfall ikke på et sykehus med de rammene Spekter ønsker.

Jeg har hatt mange møter med helsevesenet. I flere år var jeg alvorlig syk, jeg var pasient. Jeg kastet opp alt jeg spiste og var skinn og bein. Utmagret og utslitt. I denne tiden opplevde jeg til tider pasientens helsevesen. Det helsevesenet som har blitt Bent Høie sitt mantra.

NØKKELEN. Alle de gangene jeg følte meg sett, møtte jeg pasientens helsevesen. Nøkkelen var mennesker som hadde tid og overskudd til å se meg, lytte, og gi meg den omsorgen jeg trengte. Jeg er overbevist om at pasientens helsevesen skapes mellom mennesker.

Det kan virke som Bent Høie og jeg har ulik forståelse av hva pasientens helsevesen skal være. Mitt inntrykk er at for Bent Høie handler det mest om fritt behandlingsvalg. Eller pakkeforløp slik at alt blir strømlinjeformet og effektivt. Dette er gode tiltak, for all del. Det er bare det at for meg handler det også om å se pasienten. Et helsevesen der pasienten føler seg møtt og ivaretatt.

KULTUREN. Som legestudent ønsker jeg å bli en god lege. Det er ikke lett. Det krever teoretisk kunnskap, praktiske evner, relasjonelle ferdigheter, god kommunikasjon og trygghet i egen sårbarhet. Det krever også tid og rammer til å utøve yrket slik pasientene trenger. Slik at vi som leger får mulighet til å ivareta pasientene gjennom å bruke vår mellommenneskelige kompetanse.

Det betyr at vi må ha infrastruktur på plass. Det må være polikliniske rom til samtale og undersøkelse. Det må være enerom til pasienter. Innføringen av kontaktlege kan være en genistrek. Men det krever også en åpen kultur der feil blir varslet om. Slik at helsevesenet stadig kan utvikle seg. Ikke minst krever det at legen må ha tid og overskudd til å se pasienten.

REDSELEN. Jeg er redd for å bli sykehuslege i det systemet Spekter vil lage. Jeg er redd for å bli pasient i det samme systemet. For konklusjonen min er at Spekter ikke ønsker gode leger.

Helsevesenet vil tape på en lege som må jobbe flere 60 timers uker på rad. Som så, utslitt og tappet for energi, skal møte pasienters sårbarhet med tålmodig forståelse. Det vil bli flere dårlige møter med helsevesenet i et slikt system. Vil den neste legen jeg møter, ha tid til å se meg og mine bekymringer?

Jeg vet med meg selv at i det helsevesenet som Spekter ønsker, vil jeg ikke klare å være den legen pasienten fortjener.

ETTERMÆLET. Takk skal du ha, Bent Høie. Takk for fritt behandlingsvalg og pakkeforløp. Det skal jeg prise meg lykkelig for i fremtiden. Når jeg fritt kan velge mellom utslitte leger på forskjellige sykehus som ikke har overskudd til å se meg. Dette er det potensielle resultatet av en konflikt du styrer unna. Som du har mulighet til å ta tak i.

Jeg oppfordrer deg til å våkne, Høie. Ettermælet ditt kan bli stygt om Spekter får viljen sin. Du kan bli helseministeren som ville lage pasientens helsevesen, men glemte menneskene i systemet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS