NYE KRAV: Flyt-skjema fra Helsedirektoratet for å forklare de nye kravene til helsepersonell med utdanning utenfor EØS/EU og Sveits som søker autorisasjon. Foto:

Nye autorisasjonskrav for søkere utdannet utenfor EU/EØS

Helsedirektoratet stiller fra nyttår flere krav til helsearbeidere som har utdanning fra land utenfor EU/EØS-området.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FAGPRØVE SIKRER LEGER: – Hensikten med fagprøven er å sikre at søkerne har god nok fagkompetanse og på den måten ivareta hensynet til pasientsikkerheten på en bedre måte, sier divisjonsdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Fra 1. januar 2017 stilles det nye krav for alt helsepersonell med utdanning fra land utenfor EU/EØS og Sveits, som vil oppnå autorisasjon i Norge, skriver Helsedirektoratet på sine sider

– Hovedformålet med ny autorisasjonsordning er å sikre at helsepersonell utdannet utenfor EU/EØS og Sveits har de kvalifikasjoner som forutsettes for å ivareta hensynet til pasientsikkerheten og kvalitet i tjenestene, sier Karin Straume, divisjonsdirektør for kompetanse og personell i Helsedirektoratet.

Den nye ordningen ligner tilsvarende ordninger i Sverige og Danmark, sier Straume.


Må søke i to steg
Etter den nye ordningen må helsepersonell først søke for å avgjøre om utdanningen de har er jevngod med norsk utdanning, skriver direktoratet.

Deretter kommer de videre til steg to, hvor det er flere kriterier som må oppfylles for å oppnå autorisasjon. Blant annet et kurs i nasjonale fag og en fagprøve, for noen helsepersonellgrupper.

De nye kravene gjelder alle som sender inn søknad om autorisasjon etter 1. januar 2017.

 
Fagprøve for leger, sykepleiere og tannleger
Straume opplyser at et kurs i nasjonale fag om det norske helsevesenet er påkrevd etter dagens praksis for leger, tannleger, farmasøyter og sykepleiere som søker autorisasjon med utdanning fra land utenfor EU/EØS. Det nye er at kurset nå også må gjennomføres av alle 29 helsepersonellgrupper.

For leger, tannleger og sykepleiere er det et ifølge Straume et nytt tilleggskrav at søkerne må bestå en fagprøve.

– Hensikten med fagprøven er å sikre at søkerne har god nok fagkompetanse og på den måten ivareta hensynet til pasientsikkerheten på en bedre måte. Fagprøven kontrollerer om kandidatene har tilsvarende teoretiske kunnskaper og praktiske ferdigheter som kandidater med fullført norsk utdanning i faget forventes å ha.  

– Fagprøven kan avdekke faktiske mangler i søkerens kompetanse, fungere som en kvalitetssikring av jevngodhetsvurdering og bidra til å avdekke om beslutning om jevngodhet er fattet på grunnlag forfalskede dokumenter.

Følgende tilleggskrav må innfris av søkerne:
Søkere må dokumentere at de har fullført følgende kurs og prøver:

1. De må dokumentere norske språkkunnskaper som tilsvarer B2 på Europarådets nivåskala for språk (Bergenstesten).

2. Gjennomføre og bestå kurs i nasjonale fag. Kurs i nasjonale fag er et kurs om norsk helse- og omsorgstjeneste. 

Sykepleiere, leger, tannleger og farmasøyter må i tillegg:

3. Gjennomføre og bestå kurs i legemiddelhåndtering. Kurs i legemiddelhåndtering handler om norsk regelverk for legemidler og rekvirering.

Helsefagarbeidere, sykepleiere, leger og tannleger, må også:
4. Gjennomføre og bestå en fagprøve, som er praktisk, muntlig og skriftlig. Ifølge Straume er prøven en modifisert OSCE-test (objektiv strukturert klinisk eksamen). 


Må gjøres i løpet av tre år
«Tilleggskravene må gjennomføres i løpet av en periode på tre år. Fristen vil løpe fra det tidspunktet søkerens utdanning blir vurdert som jevngod eller søker er vurdert som kyndig. Innenfor tidsfristen har søkeren totalt tre forsøk på å gjennomføre kurs i nasjonale fag, kurs i legemiddelhåndtering og fagprøve,» heter det på direktoratets sider.   

– Kravene må gjennomføres i løpet av tre år fra avgjørelsen om jevngodhet eller kyndighet. Dette er fordi innholdet og kravet til utdanning og kvalifikasjoner endres over tid. Dersom søkeren bruker mer enn tre år på tilleggskravene, vil søker måtte få en ny jevngodhetsvurdering. Søkerne vil kunne jobbe på midlertidig lisens, forklarer Straume. 

Powered by Labrador CMS