Christian Grimsgaard, sentralstyremedlem i Legeforeningen, og OUS-tillitsvalgt. Arkivfoto. Foto:

– Spekter bruker kreftene på dobbeltspill

– Jeg har aldri opplevd en motpart eller avtalepart som er så lite etterrettelig, sier tillitsvalgt Christian Grimsgaard.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OUS-foretakstillitsvalgt og sentralstyremedlem i Legeforeningen, Christian Grimsgaard, mener brevet som ble gjengitt i VG mandag, der Spekter kommer med løsninger på streiken, er dobbeltspill fra Spekters side.

– For utrolig
– Da vi mottok brevet fra Spekter søndag vurderte vi om siktemålet kunne være et spill for galleriet. Men vi kom til at det ville være for utrolig - tatt i betraktning den alvorlige situasjonen sykehusene er i og det elendige tillitsforholdet som har utviklet seg. Det ser nå ut til at våre verste forutanelser var riktige, og at Spekter stadig velger å bruke kreftene på dobbeltspill i stedet for å finne en løsning på denne alvorlige situasjonen, sier Grimsgaard til Dagens Medisin.

Tirsdag kveld sendte Akademikerne et brev til Spekter, der de langt på vei beskylder Spekter for å ikke ha et reelt ønske om å løse streiken.

 – Mener du at Spekter spiller råttent spill?

– Jeg tror ikke vi kommer noen vei med å bruke skjellsord om hverandre. Men jeg har aldri opplevd en motpart eller avtalepart som er så lite etterrettelig som vi opplever Spekter. Dette er et stort problem for oss, for andre arbeidstakerorganisasjoner, og endelig for at vi stadig skal få til en god utvikling i sykehusene, sier Grimsgaard.

I brevet, som tirsdag kveld ble sendt til Spekter, skriver Akademikerne:

 «Vi ble forundret over at vi ble kontaktet av VG 26.09. med spørsmål knyttet til brevet allerede før partene hadde rukket å møtes igjen. Dette skapte bekymring for at brevet ikke var et uttrykk for et reelt ønske om å finne frem til en løsning.» 
– Null verdt
– Spekters forslag er i realiteten helt uendrede. Alle som driver arbeidstidsplanlegging kjenner til hvilke mekanismer og elementer som er sentrale, herunder gjennomsnittsberegningsperiode, alminnelig arbeidstid og så videre. Spekter nekter å konkretisere dette, men legger i stedet til en rekke uforpliktende formuleringer om gode forsetter.
– Dette er null verdt. De insisterer hele tiden på individuelle arbeidsavtaler utenfor lovens vern for våre leger. Det kommer vi aldri til å gå inn på, sier Grimsgaard.

Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, har følgende kommentar til Grimsgaards uttalelser:

Spekter: – Får stå for hans regning
–  Grimsgaards karakteristikker og spekulasjoner får stå for hans regning. Vi har gjort et forsøk på å løse sykehusstreiken gjennom å tilby Legeforeningen nye løsninger som sikrer kollektivt vern og  likhet, forutsigbarhet og medvirkning. De valgte heller å stå fast på sitt ultimat om at arbeidstid hovedsakelig skal kunne planlegges på bare en måte. Dermed var det ikke mulig å forhandle videre, og streiken fortsetter dessverre. Vi merker oss for øvrig at Grimsgaard har orientert Dagens Medisin om brevet før det var sendt oss. 

Powered by Labrador CMS