ÅPEN FOR TILBUD: Lars Vorland og Beslutningsforum er åpen for et nytt pristilbud på bevacizumab, dersom prisen er akseptabel. Foto: Per Corneliussen

– Kan vurdere bedre pris

For høy pris og en prisavtale i feil format, gjorde at medisin for livmorhalskreft ikke ble godkjent i Beslutningsforum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag 26. september sa Beslutningsforum nei til legemiddelet bevacizumab (Avastin) for behandling av avansert livmorhalskreft.
Behandlingen var ikke vurdert som kostnadseffektiv av Statens Legemiddelverk, i deres korte metodevurdering av behandlingen.


– Høy pris avgjørende
Ifølge Lars Vorland, leder av Beslutningsforum, er det høy pris som var avgjørende for at legemiddelet ikke blir innført.
– Prisen gikk godt over det vi aksepterer, sier han.
Vorland peker på at en allerede gir medikamentet i lavdose, men at dette er i førstelinjebehandling. Indikasjonen Beslutningsforum behandlet på mandagens møte gjaldt derimot alvorlig livmorhalskreft med spredning eller tilbakefall.


– Feil prisavtale
Ifølge lederen var pristilbudet de fikk fra legemiddelselskapet Roche indikasjonsspesifikt. Det innebærer at et legemiddel prises ulikt, avhengig av hvilken sykdom det skal brukes til å behandle. Slike avtaler diskuterte Beslutningsforum på samme møte og besluttet at de ikke skal aksepteres.

– Prisavtalen er ikke slik vi ønsker den skal være. Vi ønsker en pris på alle indikasjoner, sier han.
Vorland peker på at de kan vurdere legemiddelet på nytt dersom prisen blir akseptabel i fremtiden.
– Medisinen har vist å ha effekt. Så vi vil gjerne ha legemiddelet, sier han.

Roche: Har gitt tilbud
Legemiddelselskapet Roche sendte etter avvisningen av bevacizumab ut en pressemelding, hvor de sier at forumet har vedtatt at legemiddelet ikke lenger skal brukes mot avansert livmorhalskreft.
Roche mener de tilbød den rabatten som var nødvendig for at legemiddelet fortsatt skulle kunne brukes for indikasjonen.

– Roche har tilbudt en vanlig rabatt som gir én pris for Avastin, som enkelt kan brukes i dagens prissystem, uten økt administrasjon. Dette tilbudet ville gitt den besparelsen som er nødvendig for å gjøre Avastin til en kostnadseffektiv behandling ved livmorhalskreft, skriver selskapet i pressemeldingen.

– Pasienter foran byråkrati
– Pasientenes behov bør komme foran byråkratiske prinsipper. Vi er skuffet over at myndighetene fratar alvorlig syke, unge kvinner denne behandlingsmuligheten. Vi håper at myndighetene vil revurdere saken, uttaler administrerende direktør Elizabeth Jeffords i Roche Norge i pressemeldingen.

– Beslutningsforum har etablert et prinsipp om rabattløsninger som hindrer legemiddelselskaper å gi betydelige rabatter for de indikasjonene som blir vurdert, skriver selskapet.

Prinsippet om lik pris for alle indikasjoner ble besluttet på mandagens møte, les mer om det her.

Powered by Labrador CMS