Tillitskrisen forsterkes

Inntoget av konsulenter i klinikkledelsen kom overraskende på oss. Den påfølgende prosessen har svekket vår tillit til ledelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Christian Abendstein Kjellmo, tillitsvalgt for LIS ved medisinsk avdeling NLSH, Bodø
Torjus Røli, tillitsvalgt for LIS ved medisinsk avdeling NLSH, Bodø

SPEKTER VIL ha oss til å tro at de ikke har noe ønske om å få økt styringsrett over legers arbeidstid. – Tariffavtalen skal jo ikke endres, sier de. Sykehusledelsens hasteoppdrag i Bodø med mål om å innføre individuelle arbeidsplaner, og det lekkede notatet fra Helse Sør-Øst, viser at det absolutt motsatte er tilfelle.

Det oppsiktsvekkende ved konsulent-innleien ved Medisinsk klinikk NLSH Bodø er ikke timeprisen. PwCs oppdrag var blant annet å innføre individuelle arbeidsplaner. Oppdraget kom fra NLSH-direktør Paul Martin Strand, som er medlem av Spekters Forhandlingsutvalg.

Strand var dermed meget vel vitende om at individuelle arbeidsplaner ville bli helt sentralt i lønnsoppgjøret da oppdraget til PwC ble gitt.

KONSULENTENES INNTOG. Historien illustrerer også, som ved kirurgisk avdeling i Østfold (Yngreleger.no, 6.9), at denne typen arbeidstidplanlegging krever omfattende involvering av tillitsvalgte – for å sikre at spillereglene følges og at leger i spesialisering (LIS) får den utdanningen de har krav på. LIS skal ikke bare være «vaktarbeidsmaur».

Vi har hatt våre utfordringer ved Medisinsk klinikk i Bodø de siste årene. Samarbeidet mellom klinikkledelse og tillitsvalgte har likevel vært basert på åpenhet og tillit. Våre tjenesteplaner har vært i samsvar med A2-avtalen.

Inntoget av konsulenter i klinikkledelsen kom derfor overraskende på oss.

TILLITSKRISE. Prosessen som fulgte, har svekket vår tillit til ledelsen. Tilliten svekkes, særlig fordi de åpenbart hadde hastverk med å innføre individuelle tjenesteplaner rett før det kommende lønnsoppgjøret.

Dette skjer i en tid der klimaet i norsk arbeidsliv er i endring. Spekters manglende forståelse for legenes behov for et fortsatt kollektivt vern om arbeidstiden, forsterker tillitskrisen som var et faktum allerede før den pågående arbeidskonflikten.

KRITIKKVERDIG. Ved mange sykehus i Norge behandles yngre leger kritikkverdig. Korte vikariater er fortsatt utbredt. Andre steder er det fryktkultur som rår (Aftenposten, 4.2).

Individuelle tjenesteplaner, kombinert med legers utvidede unntak fra arbeidsmiljøloven, vil gi arbeidsgivere et svært kraftig verktøy til å regulere sine ansattes arbeidsdager (godt beskrevet i Christian Grimsgaards «brevveksling» med Spekter-direktør Anne-Kari Bratten i Dagens Medisin 11. september. Det er foreløpig ingenting som tilsier at de er denne tilliten verdig.

ET MIKADO-SPILL. Dagens ledere spiller mikado med grunnmuren i våre sykehus. Viktige byggesteiner i grunnmuren er engasjement, lojalitet og tillit. Vi er oppriktig bekymret for at arbeidskonflikten med Spekter er magnet-manøveren som gjør at grunnmuren begynner å rase.

Bent Høie må ta denne tillitskrisen alvorlig og få Spekter tilbake til forhandlingsbordet. Det er det som virkelig haster.

Flere referanser:
http://akademikerne.no/no/lonn_tariff_og_statistikk/spekter_helse/Sykehusstreiken3A+Skittent+dobbeltspill+avslørt.b7C_wRbO0x.ips4
https://yngreleger.no/artikkel/uriktig-om-individuelle-planer-ved-sykehuset-østfold
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/Kronikk-Fryktkulturen-i-helsevesenet-er-til-skade-for-oss-alle--Kristin-Kornelia-Utne-og-Petter-Risoe-9903b.html

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS