Lars Lien, leder av Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse. Foto: Per Corneliussen

Bekymret for implementeringen av pakkeforløpene

Standardisering av rus- og psykiatribehandling skaper en viss bekymring. Men helseminister Bent Høie (H) lover systematikk og etterlevelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I Helsedirektoratet er jobben med å lage 22 standardiserte pasienteforløp innen psykisk helse og rusbehandling, i full gang.

Lars Lien, spesialist i samfunnsmedisin og psykiatri, sitter i en av arbeidsgruppene som nå utarbeider pakkeforløp for ruslidelser.

Lien, som leder Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig
rusmisbruk og psykisk lidelse, er positiv til at det nå lages mer standardiserte forløp. Men han er bekymret for implementeringen:

– Spørsmålet er om det følger nok ressurser med til at disse blir implementert; Det produseres jo retningslinjer og veiledere over en lav sko, som blir lagt i skuffen. Vi fagfolkene sitter jo også sammen når vi lager retningslinjer, så det er vanskelig å se at dette i seg selv vil bidra til implementering. Så jeg savner en overordnet strategi og plan. Dette skulle vært klarere fra starten.

Faller mellom stoler?
Med en gruppe pasienter med mer uklare symptomer og samtidige sykdommer i tillegg, så frykter Lien at de vil falle mellom alle stolene også i pakkeforløpene.

– Vi trenger et sterkere fokus på betydningen av at pasientene trenger omfattende tilbud som går utover det helsetjenesten kan tilby.

Videre er han opptatt av hvordan man skal måle resultatene.

–  Det er ikke så interessant å telle antallet pasienter som er inne i pakkeforløpene. Det er kvalitetsmålene det er viktig å få fatt i.

– Kan jobbe annerledes
– Men jeg er veldig for å få bedre forløp for pasientene. Jeg er også enig med helseministeren i at vi kan jobbe annerledes. Slik sett er pakkeforløpene også et middel for å jobbe med kvalitetsforbedringen. Det handler om å få mer ut av pengene vi har. Vi taper mye gjennom å ha så ulike tilnærminger som vi har nå, sier han.

Høie: Deler frustrasjonen
Helseminister Bent Høie sier til Dagens Medisin at han deler Liens frustrasjon over at retningslinjer og veiledere i for liten grad blir tatt i bruk og implementert i helsetjenesten.

 – Ledere ansvarliggjøres
– Slik var det også på kreftområdet. Det er nettopp her pakkeforløp som arbeidsmetode har vist én av sine styrker som implementeringsverktøy for god praksis og faglige retningslinjer. De bygger på det arbeidet som er gjort tidligere med veiledere og retningslinjer. Nå forankres disse i tverrfaglige grupper der brukere og pårørende også er representert. Pakkeforløpene innføres etterkant systematisk i hele tjenesten - der ledere på alle nivåer ansvarliggjøres for at de faktisk tas i bruk.

Han sier pasientene samtidig blir  endringsagenter når de får informasjon i forkant om hva de kan forvente i et pakkeforløp.

– Så jeg mener pakkeforløp er svaret på både Liens og min frustrasjon. 

 – Når det gjelder pasienter med sammensatte lidelser, slik som ROP-pasienter, beskriver prosjektplanen grundig at alle pakkeforløp skal ha i seg en vurdering av både rus- og psykiske helseproblemer, sier Høie og viser til at pakkeforløpene også skal inkludere andre sektorer enn helsetjenestene der dette er nødvendig.

 Måler kvalitet
– Det er viktig både å måle antallet pasienter som får oppfølging i et pakkeforløp og å måle kvaliteten. Helsedirektoratet legger opp til å gjøre begge deler. Helsedirektoratet vil også gjennomføre brukerundersøkelser for å sikre at pasientens erfaringer blir fanget opp. Arbeidet med pakkeforløpene er nå i gang, og jeg er trygg på at disse problemstillingene vil bli godt ivaretatt.

Powered by Labrador CMS