PRIORITERINGSANSVAR: – Det er veldig bra at kreftlegene står opp for pasientene sine. I Norge har vi imidlertid en felles prioriteringsinstans som skal sørge for at det prioriteres riktig også mellom ulike grupper av kreftpasienter og også andre pasientgrupper, sier klinikkleder ved Radiumhospitalet, Sigbjørn Smeland. Foto:

– Merker forventningene til ny, dyr immunterapi

– Det er den overordnede prioriteringen som vil gi lik tilgang på nye medisiner, mener Radiumhospitalets Sigbjørn Smeland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag sa Beslutningsforum for nye metoder ja til at immunterapi-behandlingen pembroluzimab (Keytruda) kan gis ved norske sykehus, til pasienter med ikke-småcellet lungekreft med spredning.

De nye immunterapiene, som blir stadig flere, legger hardt press på sykehusbudsjettene.

– Forhpåninger i fagmiljøene
Et press også Sigbjørn Smeland klinikkleder ved Klinikk for kirurgi, kreft og transplantasjon ved Radiumhospitalet, OUS, kjenner på:

– Vi merker veldig store forventninger og forhåpninger til immunterapiene som nå kommer. Det er store forhåpninger også i fagmiljøene. Vi har sett det man kan omtale som gjennombrudd på føflekkreft med spredning.
– Men når det kommer til lungekreft, og medisinen som Beslutningsforum sa ja til mandag, pembrolizumab (Keytruda) - så er realiteten at den i gjennomsnitt gir to måneders forlenget levetid ved at gjennomsnittlig overlevelse er økt fra åtte til 10 måneder. Så det har en viss effekt ut i fra det vi vet i dag, men det er viktig å følge pasientene over lenger tid for å se om det vil være noen langtidsoverlevere som ved melanom.

– Beslutningsforum viktig
– Mener du at kreftleger, for eksempel, bør være mer forsiktige når de går ut og «krever» medisinen på vegne av pasientene?

– Det er veldig bra at kreftlegene står opp for pasientene sine. Det skal være deres absolutte prioritet. I Norge har vi imidlertid en felles prioriteringsinstans, som Beslutningsforum, som skal sørge for at det prioriteres riktig også mellom ulike grupper av kreftpasienter og også andre pasientgrupper. For meg er Beslutningsforum viktig for å sikre en overordnet prioritering slik at det blir lik tilgang til nye og effektive medisiner for alle pasienter.

 – Har dere som sykehus noen plan for hvordan dere vil håndtere alle de nye immunterapiene som nå kommer, blant annet budsjettmessig?

– Nettopp gjennom disse nasjonale prioriteringsinstansene er muligheten for finansiering flyttet ett nivå over sykehusene. Og ingenting er bedre enn at vi får nye medisiner som er til nytte for våre pasienter, sier Smeland.

Powered by Labrador CMS