– Lav kontroll gir konflikter

Midt i legestreiken gir professor Stein Knardahl et faglig grunnlag for hvorfor leger og sykehusansatte sliter i sin arbeidshverdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KONTROLL? Stein Knardahl, avdelingsdirektør for Avdeling for arbeidspsykologi og fysiologi ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) beskriver i en kommentar at kontroll og autonomi har direkte relasjoner til den pågående sykehusstreiken. Foto: Arkiv

Stein Knardahl er professor dr.med. og avdelingsdirektør for Avdeling for arbeidspsykologi og fysiologi ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami). Han viser til kunnskapsoversikter som viser at sykehusansatte ofte rapporterer at de har lite kontroll over arbeidssituasjonen sin.

Det er i sin faste kommentarspalte om arbeidsvilkår og jobbhelse i Dagens Medisin at Knardahl beskriver hvordan kontroll og autonomi har direkte relasjoner til den pågående sykehusstreiken.

Fraværsrisiko
Knardahl fastslår at kontroll over arbeidstid og forutsigbarhet er sentrale konfliktfaktorer som berøres i mediene uten at fagkunnskapen trekkes inn.

Han viser til at de nyeste kunnskapsoversiktene om sykefravær og uførepensjonering har konkludert at de som rapporterer å ha lav kontroll over arbeidssituasjonen, har betydelig økt risiko for sykefravær og uførepensjonering.

– Rapportering av lav kontroll er forbundet med høyere risiko for hjerte- og karsykdom samt vanlige plager som hodepine, rygg- og nakkesmerter. Lav kontroll er forbundet med økning av distress senere.

«Må planlegges»
– Kontroll har så stor betydning for motivasjon, produktivitet, helse, fravær og frafall, at man bør ta hensyn til ansattes opplevelse av kontroll under planlegging av arbeidet ved sykehus, konstaterer avdelingsdirektør Stein Knardahl i Stami.

I kronikken fastslår han også kontroll over arbeidstid er viktig for å redusere konflikter mellom arbeid og familieliv for ansatte med mindreårige barn.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2016

Powered by Labrador CMS