Ikke strekk en strukket strikk!

Akademikerne ønsker å sette pasientens ve og vel i høysetet. Den eneste riktige resepten for pasientene er å fortsette dagens velfungerende ordning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Attiq Sohail, skribent og sykehuslege i streik

SYKEHUSLEGER ER i streik i disse dager for å beholde dagens praksis med rullerende vaktplaner. Det er skrevet mange artikler om bakgrunnen for konflikten. Jeg ønsker å kaste litt lys på hvordan arbeidsdagen til sykehusleger allerede er – og hvor urimelig forslaget om økt arbeidstid fremstår.

Jeg har mange ambisiøse venner fra medisinstudiet i Oslo som har valgt bort sykehusjobb til fordel for allmennpraksis, sykehjem, arbeidsmedisin eller andre private jobber. Andre har fullført sin spesialisering på sykehuset og begynt med privat praksis. Mange har hoppet av på halve veien for å få mer tid til familie eller gitt fra seg spesialistdrømmen for at de ikke orker å vente på stillinger til videre spesialisering eller som overlege.

MOTIVASJONEN. Vi bærer et tungt ansvar på jobb og har lange vakter. Nattevakter er usosialt for familielivet og disponerer for humørsvingninger og angst. Vi løper rundt. Telefonene ringer konstant og alle vil ha tak i deg samtidig. Pasientene venter. Konfereringer venter.

Hva er så motivasjonen til disse ildsjelene som bidrar til samfunnets trygghet. Jo, det er deres motivasjon til å hjelpe pasienter og deres glødende interesse for faget.

ARBEIDSPRESS. Sykehusbetingelser er altså ikke optimale. Arbeidspresset er stort og legene er underbetalte i forhold til det ansvaret de bærer. Vi kjemper likevel ikke for å få høyere lønn. Vi kjemper for å beholde forsvarlige arbeidstider og retten til privatliv. Det handler ikke om å få særfordeler, men om å ikke påtvinges særulemper.

Det handler heller ikke om at uforutsette vakter er et forlokkende gode man ønsker å beholde, slik Spekter hevder. På sykehuset mitt har vi listeførere som har ansvaret for å dekke uforutsette vakter. Dette er et stort hodebry for dem, og ikke sjeldent må de beordre folk på vakt. Sykehusansatte jobber allerede nok ubeleilig og ønsker å tilbringe fritiden med familien sin.

RYKER STRIKKEN? Hvorfor presses sykehusleger ytterligere fra Spekter i disse dager da? En strikk som allerede er strukket, ryker fort. Ikke gjør sykehusjobb enda mer uattraktivt for våre kommende leger!

Jeg er redd mange dyktige leger velger å slutte som sykehusleger etter innføringen av individuelle planer. Akademikerne ønsker å sette pasientens ve og vel i høysetet. Den eneste riktige resepten for pasientene er kontinuering av dagens velfungerende ordning.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS