Christer Mjåset, leder av Yngre legers forening (Ylf). Arkivfoto. Foto:

– Arbeidstakere alene mot mektige arbeidsgivere

Arbeidstakere står alene mot en mektig arbeidsgiver, mener lederen i Yngre legers forening, Christer Mjåset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, betaler Nordlandssykehuset 1600 kroner timen til innleide konsulenter som blant annet har som oppgave å lage nye vaktplaner på èn klinikk ved sykehuset.

Det er såkalt «aktivitetsstyrt ressursplanlegging» som ledelsen søker å innføre.

Dèt, mener Mjåset, er det samme som individuelle arbeidsplaner; Stridens kjerne i den pågående streiken.

– Maktforskyvning
– Argumentet fra arbeidsgiver er at de skal gi arbeidstakere en ønsket turnus. Men i praksis representerer dette en formidabel maktforskyvning – der arbeidstakere står alene mot en mektig arbeidsgiver og ikke har noen medbestemmelsesrett med tanke på endelig arbeidsplan. Vi vet av erfaring fra Sykehuset i Østfold at arbeidstiden blir mindre forutsigbar og mer belastende fordi arbeidsgiver prioriterer driftshensyn. Det kan vi ikke tillate, mener han.
Forsvarlighet
– Unntakene Legeforeningen har avtalt fra Arbeidsmiljøloven på vegne av sine medlemmer, er gjort under forutsetning at det skal foreligge rullerende arbeidsplaner som er basert på enighet og som gir et kollektivt vern for den enkelte. Det handler om å sette forsvarlighet og pasientsikkerhet først. 

 – Dersom dette ikke skjer, vil resultatet være mye uro i årene som kommer. Denne streiken handler ikke lenger bare om legenes vaktordninger, men om hvordan norsk arbeidsliv skal organiseres. Det er på høy tid at sykehusene og helseministeren begynner å ta det innover seg, sier Mjåset.
Les her hva Nordlandssykehusets ledelse svarer på kritikken.

Powered by Labrador CMS