Frykter nye vaktplaner ødelegger familielivet

– Den skisserte arbeidshverdagen er vanskelig forenlig med vanlig privatliv, sier leger om hvorfor de streiker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Ut fra tiltak de har skissert blir vi presset til å jobbe mer enn i dag. Allerede i dag sliter jeg med å være nok delaktig i mitt privatliv når det kommer til barn og kone. Det å jobbe mer er ikke forenlig med vanlig liv, sier Yngvil Schau Ystgaard, lege i spesialisering ved medisinsk klinikk på OUS.

Vi møter henne utenfor Ullevål sykehus sammen med en rekke kolleger for å snakke om hvordan de opplever streiken.

– Det er veldig spesielt, og ikke vi noe vi har gjort før eller er vant til å tenke på som et mulig scenario. Nå vi først streiker, gjør vi det med en slags stolthet, sier Ystgaard.

Les også: Legene får støtte

Anniken Riise Elnes, varatillitsvalgt for Yngre legers forening (Ylf), sier hun er redd for å miste kontrollen over både arbeidstid og fritid dersom Spekter får det som de vil.

– Ønsker å delta på foreldremøter
– Vi føler vi jobber maksimalt allerede, med lange vaktuker og mange vaktintense perioder. Men det er lagt opp etter en kollektiv turnus, slik at vi vet hvor i turnusen vi er og at vi er sikret hvile i etterkant. Dersom vi mister den kollektive rulleringen kan vi bli pålagt å jobbe høyintensivt flere uker på rad. Når vi er allerede er presset til det ytterste, så er ikke det greit, sier Elnes.

– Vi ønsker også å delta i det vanlige hverdagslivet. Vi ønsker å hente og levere i barnehagen, være med på foreldremøter, bursdager og middager med familien. Den skisserte arbeidshverdagen er vanskelig forenlig med vanlig familieliv.

Det er tredje gang i historien at legene er i streik, og kampen står om å beholde dagens praksis med rullerende vaktplaner. Arbeidsgiverforeningen Spekter ønsker individuelle, kalenderavhengige vaktordninger for bedre å kunne planlegge sykehusdriften.

– Vi streiker for bedre behandling av pasientene. Sekundært streiker vi for oss selv, at jeg personlig skal kunne ha et liv som lege i mange år – med familie og barn å følge opp. For meg virker det som at folk skjønner at vi også er mennesker, sier Mats Kleivane, tillitsvalgt i Ylf.

– Merkelig
For OUS-legene er det viktig å ta vare på det kollektive vernet som en kollektiv vaktplan gir.

– Med de individuelle planene som Spekter ønsker vil vi være i den merkelige situasjonen at vi må jobbe inn egne permisjoner, ferier eller kursdeltakelse ved at man tar de vaktene man mister når man er borte fra jobb, sier LIS-lege Amund H. Ringen ved OUS.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten har tidligere uttalt at leger fremstiller saken feilaktig i media.  Hun sier arbeidsgiver ikke ønsker lange arbeidsdager- og uker, men tvert imot.

– Vi ønsker å komme i en situasjon med færre lange arbeidsuker- og dager. En jevnere belastning er best både for pasientene, sykehusene og legene selv, sier Spekter-lederen, som på sikt ønsker å få legene inn under hovedreglene i arbeidsmiljøloven.

Powered by Labrador CMS