PILOT-SYKEHUS: Sykehuset Vestfold er nå utpekt til nasjonal pilot i pasientsikkerhetsprogrammet knyttet til sepsis. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Følger opp lovbrudd med eget sepsis-team

Etter at tilsyn ga fem avvik for håndtering av pasienter med blodforgiftning, har Sykehuset Vestfold tatt grep for å bli bedre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Statens helsetilsyn har gitt Sykehuset Vestfold Tønsberg fem avvik ved tilsyn på akuttmottaket, der det ble undersøkt hvordan sykehuset håndterer pasienter med sepsis (blodforgiftning). Det viser tilsynsrapporten.

Ifølge Helsetilsynet er avvik lovbrudd.

Avvikene gikk på at sykehuset blant annet ikke sikrer en forsvarlig hastegradsvurdering, legeundersøkelse og forsvarlig behandling. Helsetilsynet konkluderte med forholdene som ble avdekket innebærer en for stor risiko for pasientenes sikkerhet.

– Dette tar vi på største alvor, sier klinikksjef for Medisinsk klinikk ved Sykehuset Vestfold, Jon Anders Takvam til Dagens Medisin.

Les også: Avdekker lovbrudd ved akuttmottak

Ny prosedyre
I sykehusets plan for å forbedre situasjonen er eget sepsis-team ett av tiltakene.

– Vi er nå i ferd med å utarbeide en egen prosedyre for sepsisforløp i akuttmottaket. Den skal ivareta dokumentasjon for tidspunkt for tilsyn og iverksettelse av behandling. Vi ønsker å sette ned et eget team som skal trå til i mottaket ved alvorlig sepsis, sier Takvam.

Han forteller at sykehuset nå er utpekt til nasjonal pilot i pasientsikkerhetsprogrammet knyttet til sepsis.

– Dette vil også styrke arbeidet med kvalitet i dette forløpet.

Ny ledelsesstruktur
Fire av avvikene gikk ifølge Takvam på dokumentasjon.

– Vi har nå gått gjennom dokumentasjon av iverksatt behandling. Helt konkret, så har vi sett at vi har mangel på dokumentasjon i akuttmottaket. Det femte avviket gjaldt at ledelsen ikke har god nok internkontroll. Dette jobber vi parallelt med; Fra 2017 skal akuttmottaket vårt organisatorisk overføres til medisinsk klinikk, og vi lager en ny ledelsesstruktur for mottaket. Det vil gi kortere vei til ansvarlig myndighet som har beslutningsansvar for alle deler av akuttmottaket.

Sykehuset i Vestfold er ett av få sykehus som har såkalte kvalitetsleger, det vil si leger som er frikjøpt i en prosentandel av stillingen for å drive kvalitetsarbeid.

– For øvrig er det slik at lenge før dette tilsynet ble varslet, så hadde kvalitetslegene som et av flere tiltak, som oppgave å se på nettopp sepsis i akuttmottak. Slikt sett var dette et kjærkomment og nyttig tilsyn, sier Takvam.
Landsomfattende tilsyn
I år og neste år gjennomfører Statens helsetilsyn landsomfattende tilsyn med helseforetakenes akuttmottak på i hvilken grad de gjenkjenner og følger opp pasienter med sepsis.

Så langt avdekker tilsynsrapporter fra syv helseforetak, som alle har fått fra ett til fem avvik, at sykehusene ikke sikrer forsvarlig håndtering og at pasientsikkerheten dermed svekkes.

Powered by Labrador CMS