SNUR IKKE: – Når vi for en gangs skyld har valgt å si nei til Legeforeningens krav er det fordi dette er gjennomtenkt, og ingen impulshandling, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten. Foto: Per Corneliussen

– Ingen overraskelse

Spekter-direktøren mener folkets støtte til legene skyldes at Legeforeningen fremstiller saken feilaktig i media.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er ikke overraskende at de streikende får støtte fra befolkningen når Legeforeningen i media forsøker å skape et inntrykk av at arbeidsgiver ønsker lange arbeidsdager- og uker, som ikke er tilfelle. Det er nettopp fordi vi ikke ønsker lange arbeidsdager at vi har sagt nei til Legeforeningens krav, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

En undersøkelse Dagens Medisin står bak viser at 52 prosent av de spurte støtter legene, mens bare 12 prosent støtter sykehuslederne.

Da hotell- og restaurantarbeiderne streiket tidligere i år fikk de støtte fra to av tre i befolkningen, mens seks av ti støttet lærerstreiken for to år siden.

– En gåte
Bratten minner om at det er Legeforeningen som har krevd endringer i dagens tariffavtale, ikke arbeidsgiver.  

– Det er meg en gåte hvorfor de vil streike for å sette makt bak et krav om å fortsette med den ordningen som de har brukt de siste årene på å si at de blir så slitne av, sier Bratten.

– Det er mye som har forandret seg de siste 20-30 årene, men Legeforeningen ønsker å sementere en ordning med rullerende planer som gir mange uforutsette vakter. Vi ønsker å komme i en situasjon med færre lange arbeidsuker- og dager. En jevnere belastning er best både for pasientene, sykehusene og legene selv, sier Spekter-lederen, som på sikt ønsker å få legene inn under hovedreglene i arbeidsmiljøloven.

– I pressen fremstilles det som at de streiker for å slippe lange uker, men i realiteten innebærer det at de streiker for å beholde dem, sier Bratten.

Les også: Forstår ikke legenes bekymring

– Legeforeningen rammer pasientene
– Sykehuslederne har bare støtte fra 12 prosent. Hva betyr dette for streiken videre?

– Når vi for en gangs skyld har valgt å si nei til Legeforeningens krav er det fordi dette er gjennomtenkt, og ingen impulshandling. Skal vi oppnå målene i blant annet oppdragsdokumentet fra departementet, kunne vi ikke si ja til kravet, sier Bratten.

Hun sier det er «sterkt beklagelig» at streiken varer inn i sin tredje uke, men har ingen planer om å kontakte motparten.  

– Det er en lovlig og legitim streik, men hver eneste pasient som får sin time utsatt har min største sympati. Det er Legeforeningens beslutning at pasientene skal rammes på denne måten, påpeker hun.

Powered by Labrador CMS