Legene tar omkamp for gravide leger

Til tross for at legene tapte rettssaken, er automatisk vaktfritak for høygravide leger er fortsatt en kampsak i konflikten med Spekter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I en nylig publisert video på Facebook har Legeforeningen hyret inn lege og skuespiller Anders Danielsen Lie for å tale gravide legers sak. I tillegg til rullerende vaktplan, er nemlig automatisk vaktfritak for gravide leger det viktigste kravet til Legeforeningen i meklingen med Spekter.

«Tullete opplegg»
I filmen møter vi en gravid alenemor i tredje trimester som stadig må forholde seg til «en pipende plastboks» for å hjelpe folk i nabolaget med tungt, fysisk arbeid. «Huseieren» kan kalle inn en annen person, men fordi kvinnen har korttidskontrakt som hun er redd for å ikke få forlenget, sier hun ikke fra «selv om går på helsa løs».

«Hvilket tullete opplegg er dette?, tenker du kanskje. Vel, dette er vaktsituasjonen for gravide leger i sykehus», sier Danielsen Lie i filmen.

Gravide leger som får sykemelding mister spesialiseringstid, og opplever dermed at mannlige kolleger får stillingen de «egentlig skulle hatt», ifølge filmen.

– Ikke akseptabelt
«De fleste synes dette ikke er akseptabelt. Det synes ikke vi heller. Derfor mener vi at gravide leger i siste trimer må få automatisk vaktfritak. Støtt oss i kampen for å få dette til», oppfordrer Danielsen Lie i filmen som på under et døgn er vist 150.000 ganger og delt 1700 ganger.

Spekter fikk medhold i forståelsen av hvordan tariffavtalen skal tolkes på punktet som gjelder vaktfritak for gravide da saken var oppe i arbeidsretten i fjor. Dette innebærer at leger ikke lenger har automatisk rett til fritak for vaktarbeid i siste trimester, slik praksis har vært ved en del sykehus.

Dette utløste mellom annet en Twitter-kampanje der leger på vakt publiserte bilder av seg selv med pute på magen.

Ønsker ny tekst
– Hvorfor tar dere opp igjen denne saken nå?

– Vi tapte på forståelsen av gjeldende tekst. Men selv om man er uenig på forhånd og får en dom, betyr ikke det at det er en god løsning. Derfor har vi valgt å bringe dette inn i forhandlingene igjen. Vi ønsker å avtale en ny tekst for å beskytte enkeltindivid med kollektive avtaler, sier Marit Hermansen, president i Den norske legeforening.

Selv om avtalen ikke gir automatisk rett til vaktfritak, har gravide sykehusleger, som alle andre gravide, lovfestet rett på tilrettelegging på sin arbeidsplass.

– Er ikke det godt nok?

– Vi vet at det er mange som ikke søker om fritak fordi de er rett for ikke å få neste vikariat, og derfor strekker seg langt. Av samme grunn har vi vanskeligheter med å få noen til å stå frem. Men våre medlemmer forteller til tillitsvalgte at dette foregår, sier Hermansen.

Spekter: Etterlyser eksempler
– Dette er en sak Legeforeningen har tapt i en enstemmig arbeidsrett, og nå forsøker de å ta omkamp ved å få avtalefestet det i stedet, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes etter å ha sett videoen om den gravide sykehuslegen.   

– Vi har gjentatte ganger bedt Legeforeningen om å komme med konkrete saker og eksempler dersom de mener at det ikke tilrettelegges godt nok for gravide, slik at vi kan sammen kan løse sakene, men det har de til nå ikke gjort, sier Dørnes.

– Alle har krav på tilrettelegging
Hun mener dagens tariffavtale beskytter de gravide legene godt nok.

– Faktum er at alle gravide arbeidstakere i sykehusene, også leger, har krav på å få tilrettelagt arbeidet dersom arbeidstakeren i samråd med lege mener dette er nødvendig. Det gjelder uavhengig av hvilket trimester den gravide er i. Behovet for endring av arbeidsoppgaver og arbeidstidens plassering skal vurderes i hvert enkelte tilfelle.

Gravide leger i siste trimester har rett til å få vaktlengden redusert til ni timer, ifølge tariffavtalen.

– Tariffavtalene mellom Spekter og alle arbeidstakerorganisasjonene gir dessuten både leger og andre med risikofylt arbeid mulighet for å bli overført til annet arbeid når den ansatte i samråd med behandlende lege mener dette er nødvendig for mor og foster, sier Dørnes.

Powered by Labrador CMS