BER OM TALL: Kjersti Toppe (Sp) ber blant annet om oversikt over legevaktlegenes kompetanse. Foto: Vidar Sandnes

Vil vite «ståa» for legevaktlegene

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) vil vite hvilken kompetanse legevaktlegene i Norge har.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgskomiteens Kjersti Toppe (Sp) ber Helse- og omsorgsdepartementet gjøre rede for hvordan det står til med legevaktlegene i Norge:

 – Kan departementet opplyse om antall og andel legevaktsleger som henholdsvis har allmennlegekompetanse, annen kompetanse og/eller er under spesialisering og hvor mange som er engasjert fast og som vikarer, og hvordan dette fordeler seg på landets 19 fylker og dersom disse svarene ikke foreligger vil departementet igangsette en kartlegging, spør Toppe i et skriftlig spørsmål i Stortinget.

Nylig kom det krav om at leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten skal være spesialister i allmennmedisin eller under spesialisering.

Toppe viser til at av leger i helse- og omsorgstjenesten var om lag 57 prosent av fastlegene spesialister i allmennmedisin, ifølge statistikk fra Helsedirektoratet,
I tillegg kommer om lag 20-25 prosent som er under spesialisering i allmennmedisin.

– Basert på usikre anslag er trolig om lag 80 prosent av 4500 fastleger spesialister i allmennmedisin eller under spesialisering. Økningen i andelen spesialister blant fastlegene har den senere tid flatet ut, skriver Toppe.
–I absolutte tall er det stadig en økning i antallet spesialister blant fastlegene, men på grunn av mange nye fastleger de senere årene har andelen fastleger som er spesialister gått noe ned. Statistikken over antallet spesialister i allmennmedisin tilknyttet øvrige kommunale helse- og omsorgstjenester er ikke like god som for kommunale fastleger. Trolig er tallene nokså like, ettersom det ofte er fastlegene som utfører andre allmennlegeoppgaver i kommunen i bistillinger, skriver Toppe.
Hun mener det ikke kan innføres nye kompetansekrav basert på antagelser.
–Det er like viktig å ha presis informasjon om personell i øvrig kommunal helse- og omsorgstjeneste, herunder legevakt, som i fastlegestillinger. Høringsnotatet åpner også for unntaksordning for to måneders vikariater og da er det av avgjørende betydning å vite hvor stor andel vikarene i dag utgjør, mener Toppe.

Powered by Labrador CMS