OVERLATER ANSVARET TIL RHF-ENE: - De regionale helseforetakene er ansvarlige for at bruk av eventuelle rabattavtaler med legemiddelindustrien og hemmelighold av priser i offentlige anbud praktiseres innenfor gjeldende regelverk, skriver Bent Høie. Foto: Arkivfoto Dagens Medisin

– Ulemper ved åpenhet større enn fordelene

Bent Høie gir HINAS-sjefen støtte i at legemiddelpriser i offentlige anbud kan hemmeligholdes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det kommer frem etter at Venstre Ketil Kjenseth etterlyste en avklaring fra statsråd Bent Høie (H). Tidligere i år gikk det ut et brev til alle helseforetak fra Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) der administrerende direktør Harald Johnsen opplyste om at legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud ikke lenger skal være offentlige.

Praksisendringen har vakt reaksjoner fra flere hold, også hos politikerne.

Les også: Apoteksjefen advarer mot «stort og risikofylt eksperiment»

«Åpenhet bør fremdeles være en hovedregel i anbudsutlysninger, også når det kommer til legemidler. I dag er det stor usikkerhet knyttet til hvor stort rommet for hemmelighold er. Det er behov for en tydelig og prinsipiell avklaring fra politisk hold», skrev Venstres Ketil Kjenseth i et skriftlig spørsmål til Høie i august.

– Åpenhet kan ha kostnad
– Utgangspunktet er åpenhet i beslutningsprosessene i helsetjenesten. Det er viktig for legitimiteten til beslutningene. Samtidig kan åpenhet i visse situasjoner ha en kostnad, og det må tas et valg mellom fordeler og ulemper ved åpenheten i disse situasjonene (…) Som drøftet i stortingsmeldingen om prioritering mener regjeringen at ulempene knyttet til et særnorsk krav om åpenhet om priser på legemidler vil være vesentlig større enn fordelene, skriver Høie i sitt svar.

Viser til lovverket
I likhet med HINAS og deres jurister, mener Høie at hemmeligholdet er i tråd med norsk lovverk.

«Forvaltningen har etter forvaltningsloven § 13 taushetsplikt om forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å unnta offentlighet av hensyn til den som opplysningene angår. En tilsvarende bestemmelse finnes i legemiddelloven § 30. Legemiddelpriser kan være underlagt taushetsplikt, for eksempel fordi produsenten ved åpenhet vil kunne få et vanskelig forhandlingsutgangspunkt i andre land», skriver Høie.

Siden juni har en arbeidsgruppe fra HINAS jobbet med å utrede hvordan hemmelige legemiddelpriser skal praktiseres. Dagens Medisin er kjent med at dette arbeidet snart avsluttes.

Les også: Legeforeningen sår tvil om jussen bak hemmelige priser

Powered by Labrador CMS