RISIKO: Graviditeter blant kvinner som er fedmeoperert bør betraktes som risikograviditeter, ifølge forskerne bak studien. Foto: Colourbox

Fedmeopererte kvinner har økt risiko for prematur fødsel

Forskerne trodde at vektnedgangen etter fedmekirurgi skulle minske risikoen for prematur fødsel. Isteden økte risikoen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser forskning fra Karolinska Institutet, som er publisert i New England Journal of Medicine.

Fedme hos gravide øker risikoen for flere typer komplikasjoner, blant annet er risikoen for å føde for tidlig høyere enn for normalvektige kvinner. Derfor trodde forskerne at vektnedgangen etter operasjon skulle minske risikoen for å føde for tidlig. Men istedet økte risikoen, skriver ki.se.

Sammenlignet med overvektige
Nesten 2.000 barn født av kvinner som var blitt fedmeoperert, ble sammenlignet med barn av 6.500 kvinner som ikke ble operert, men som hadde samme BMI som de fedmeopererte hadde før kirurgien.

Blant de fedmeopererte fødte 8,4 prosent for tidlig, altså før uke 37. I den andre gruppen fødte 6,8 prosent for tidlig.

Vet ikke årsaken
Olof Stephansson ved institutionen för medicin, Solna, er en av forskerne bak studien.

– Vi vet ikke hvorfor disse kvinnene har en økt risiko for prematur fødsel. Dette kan komme av næringsopptak, mangel på enkelte næringsstoffer eller kanskje en økt risiko for infeksjoner, men dette er spekulasjoner, sier Stephansson til Dagens Medisin. 

Mindre risiko for diabetes
Han sier at man i tidligere studier har sett en minsket risiko for svangerskapsdiabetes og preeklampsi, og for å føde store barn.

– Det er altså noen risikoer som avtar ved fedmekirurgi, og noen som øker, sier han.

Risikograviditet
Stephansson sier at graviditeter blant kvinner som er fedmeoperert bør betraktes som risikograviditeter.

– Disse kvinnene bør følges ekstra opp, svangerskapsomsorgen bør følge med på at de tar legemidler og vitaminer som anbefales, og man bør gjøre en ekstra ultralyd for å kontrollere fostervekst i slutten av svangerskapet, sier Stephansson.

Powered by Labrador CMS