PRISVINNER: Per Bleikelia, "ansvarlig tilrettelegger" for Ringerike sykehus, fikk mandag HR Norges lederpris for 2016. Foto: Paal Leveraas

Ny lederpris til Bleikelia

Per Bleikelia ved Ringerike sykehus har mottatt enda en lederpris, denne gangen fra HR Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Juryleder og styremedlem i medlemsorganisasjonen HR Norge, Trude Husebø, mener mange norske ledere kan ha mye å lære av sykehusdirektøren på Ringerike sykehus.

– Med rot i tradisjonene etter ledere som Jan Vincents Johannessen og Janne Carlzon, har Per Bleikelia ved Ringerike sykehus definert sitt og sin organisasjons lederfilosofi på en måte mange norske virksomheter bør bite seg merke i, sier Husebø.

HR Norges lederpris deles ut til ledere som over tid har utvist særskilt godt lederskap. Tidligere vinnere er blant annet Bjørn Kjos og Marit Breivik.

– Betyr mye
– At jeg får Lederprisen betyr mye for virksomheten jeg leder og meg personlig, og det er spesielt gjevt at den kommer fra medlemmene i HR Norge. HR-profesjonen har jo som en av sine viktigste oppgaver å definere og utvikle godt lederskap, sier Per Bleikelia.

HYLLES: Stående applaus fra allmøtet i kantina på Ringerike sykehus da sjefen fikk pris. Foto: Paal Leveraas

Den tidligere politimannen ble ansatt som sykehusdirektør for fem år siden. Noe av det første han gjorde var å endre sin egen stillingstittel fra «sykehusdirektør» til «ansvarlig tilrettelegger». Hans filosofi – kjent som «Bleikelia-modellen» - går ut på å tilrettelegge for at møtet mellom pasienten og behandleren blir best mulig.

– Det er hyggelig at jeg får lederpriser, men jeg oppfatter det først jeg fremst som en pris til sykehuset og en anerkjennelse til arbeidet vi gjør her, satt i navn ved meg. Det er umulig å få lederpriser hvis ikke noen gir man muligheten til å lede. Drivkraften for meg er å bygge lag, sier Per Bleikelia til Dagens Medisin.

– Ikke mistet fotfeste
I løpet av disse årene har han snudd underskudd og misnøye til overskudd og entusiasme blant de ansatte. I 2012 ble han kåret til «Årets arbeidsgiver» av Fagforbundet, i 2014 fikk han legeforeningens lederpris og høsten 2015 mottok han svenske Sjukhusläkarens «Think Different»- pris.

– Lederpriser begynner å bli rutine for deg nå, hvordan påvirker dette arbeidet ditt?

– Det påvirker meg ikke så veldig mye. Jeg er snart 61 år og ganske jordnær. Jeg er absolutt takknemlig og det er veldig hyggelig, men jeg har ikke mistet fotfestet og tror ikke at jeg er noe orakel.

Får jobbtilbud
– Tillitsvalgte håper å beholde deg så lenge som mulig, men med lederpriser kommer det vel jobbtilbud. Hvordan forholder du deg til det?

– Jeg får noen jobbtilbud, jeg kan ikke si noe annet. Men jeg har i hovedsak min karriere bak meg, ikke foran. Jeg tenker at jeg jobber her og overfører kunnskap til fremtidige ledere, sier Bleikelia, som likevel ikke stenger døren helt for jobbskifte.

Til tross for gode resultater, vil ikke Bleikelia «hvile på laurbærene».

– I dag har vi all grunn til å være fornøyd, men dette er som å gå på ski, man vinner én medalje om gangen. Det viktigste for sykehuset nå er at vi utvikler oss på en god, faglig måte og at vi har en solid, forutsigbar fremtidig som sykehus med fokus på å levere resultater. De som bruker sykehuset skal oppleve dette som en trygghetsbase.

«Roses opp i skyene»
Bleikelias måte å lede på innebærer kort avstand mellom medarbeidere og ledelse. Han går mye rundt i sykehuset, ofte på lørdager og søndager. Han har også uttalt at «ingen konsulenter kommer inn i mitt sykehus».

Ifølge juryen fremholdes Bleikelia som «en rollemodell for ledere generelt og i helsevesenet spesielt, og roses opp i skyene fra de ytterste til de innerste delene av organisasjonen sin og en rekke andre kilder».

Powered by Labrador CMS