MINDRE LYST: Studien viser at noen aspekter av seksualiteten, som lyst, tilfredsstillelse og opphisselse, minsket signifikant med p-piller sammenlignet med placebo. Foto: Colourbox

P-piller kan påvirke seksuell lyst

Ny, svensk studie viser at lyst og tilfredsstillelse kan reduseres av p-piller. Effekten er imidlertid relativt liten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette er første gangen at effekten av såkalte kombinasjonspiller på seksualitet hos unge kvinner undersøkes i en stor, randomisert og placebokontrollert studie.

340 kvinner ble randomisert til aktiv behandling eller placebo.

Kan påvirke lysten
Resultatene viser at den seksuelle funksjonen generelt ikke påvirkes av kombinasjonspiller som inneholder levonorgestrel.

Men den viser også at noen aspekter av seksualiteten, som lyst, tilfredsstillelse og opphisselse, minsket signifikant med p-piller sammenlignet med placebo.

Relativt liten effekt
Effekten er på gruppenivå, og bedømmes som relativt liten.

– Siden forandringene var relativt små må resultatene tolkes med en viss forsiktighet. For enkelte kvinner kan likevel effekten være av klinisk betydning, sier professor Angelica Lindén Hirschberg, som har ledet studien ved Karolinska Institutet, til ki.se.

Studien er publisert i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Bør vurderes ved forskrivning
Hun mener at denne sideeffekten bør vurderes ved forskrivning av p-piller og at den kan være relevant for valg av prevensjonsmetode.

Hun håper imidlertid at kvinner ikke blir skremt av dette eller slutter med sine p-piller hvis de hittil har fungert godt.

Når det gjelder kombinasjonspiller er det nettopp de som inneholder levonorgestrel som anbefales, da de anses å ha lavest blodpropprisiko.

Powered by Labrador CMS