Akuttmedisinsk trening ga læringseffekt

Å trene på egen arbeidsplass bygger pasientsikkerhetskultur, viser studien, der førsteforfatter er allmennlege Helen Brandstorp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Førsteforfatter Helen Brandstorp er allmennlege og leder av Nasjonalt senter for distriktsmedisin. Foto: Tove Myrbakk, Nordland legeforening

Studien er publisert i Scandinavian Journal of Primary Health Care.

En tverrfaglig forskergruppe fulgte den månedlige akuttmedisinske teamtreningen i Alta kommune i 3,5 år.

Teori og simuleringer
De fant læringseffekter på flere nivåer. Studien tyder på at det å trene på egen arbeidsplass, i en fleksibel modell, bygger pasientsikkerhetskultur.

Treningene inkluderte en teorigjennomgang og to realistiske simuleringer og debriefinger. De ble organisert av lokalt helsepersonell.

– I løpet av treningsdagene og i senere fokusgrupper diskuterte de lokale deltakerne mange ulike tema som gir læring i et sosiokulturelt perspektiv, skriver forskerne på nettsiden til Nasjonalt senter for distriktsmedisin.

Motiverte deltakere
Førsteforfatter er allmennlege Helen Brandstorp.

Deltakerne lokalt viste en konsistent motivasjon til å styrke både pasientens sikkerhet og deres egen. De er alle del av det samme lokalsamfunnet og har opprettholdt disse treningene uavbrutt siden 2007, ifølge forskerne.

De anbefaler en bredere spredning av slik lokal trening i samhandling.

– Mulige effekter kan være forbedringsarbeid på ulike nivå, inkludert en bærekraftig pasientsikkerhetskultur, slår de fast.

Powered by Labrador CMS