Her overvåkes legenes ressursbruk

– Det er viktig at legene skjønner utfallene av valgene de tar, sier utviklingsdirektøren ved spanske Ribera Salud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ALICANTE/SPANIA: Å bedrive kostnadskontroll ned til minste detalj, mener Ribera Salud-sykehuset er avgjørende for å levere gode helsetjenester.
I regionen Valencia i Spania har det private børsnoterte selskapet Ribera Salud tatt over den offentlige helsetjenesten – men de driver den på offentlige premisser.
Se video: Slik skapte de én helsetjenste
For eksempel beregnes alle kostnader ved en operasjon: Alle ressurser som hver kirurg bruker, også menneskelige ressurser, registreres.

– Ved å splitte opp alle kostnadene vet vi at for akkurat denne kirurgien så er kostnadene sånn og sånn, forteller IT-sjef Ramon J.Flores.

– Vi analyserer og beregner alle kostnader, hvor mye som hver kirurg bruker av ressurser –også menneskelige ressurser – tilknyttet alle former for kirurgi. Alle kostnadene splittes opp. Da vet vi at for akkurat denne kirurgien er kostnadene sånn og sånn. Dersom vi ser at én kirurg bruker dobbelt så mye som andre på en type operasjon, må vi granske hva vedkommende gjør. Da kan vi for eksempel oppdage at denne kirurgen alltid utfører denne operasjonen med to assistenter i stedet for en, forteller Flores.
Ikke straff
Konsekvensen er ikke straff, dersom legene bedriver overforbruk, hevder han: 

– De får en bonus om de greier å overholde målene. Vi gransker hva som har skjedd. Selvfølgelig kan de være komplikasjoner, i ett eller to tilfeller, men ikke ved 12 eller 14 operasjoner. Vi oppdaget nylig en kirurg som ba om en spesiell og kostbar test, som ikke behøves før den aktuelle operasjonen. Vedkommende får opplæring i nettopp dette, sier han.

Sykehuset fører liste over leger «som ligger bra an», og alle som ligger på en høy gjennomsnittskostnad, blir fulgt med på.

Også allmennlegene følges med på. Om én lege henviser for mange til en spesialist, for eksempel, går «alarmen».
Visepresident og utviklingssjef i selskapet, Santiago Delgado Izqierdo, framholder at det å gi leger og sykepleiere tilgang til data om egen ressursbruk er avgjørende.
– Det er viktig at legene skjønner utfallene av valgene de tar. Det er offentlige penger vi snakker om her, sier han.

Powered by Labrador CMS