Helsedirektør Bjørn Guldvog innledet under Dagens Medisins seminar om fremtidens helsetjenester i Arendal. Foto: Lasse Moe

– Finnes ingen ideell styringsmodell

Helsedirektør Bjørn Guldvog innledet Dagens Medisins seminar om fremtidens helsetjenester i Arendal torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL: Det er ikke nødvendigvis lett å finne en ideell modell for norsk helsetjeneste, påpekte helsedirektør Bjørn Guldvog da han innledet DM Arena, Dagens Medisins seminar om fremtidens helsetjenester, under Arendalsuka torsdag.

 Kommunereform
– Vi har jo drømt om en kommunereform som skulle ordne opp i litt hvordan primærhelsetjenesten skulle utformes. Men det finnes ingen ideell måte å få til dette på, i Norge, sa Guldvog, som  viser til  vår organisering knyttet til forvaltningsnivåer.

– Det er en styrke med denne demokratiske styringen av tjenestene, sier Guldvog.

–Virkemidlene som ble satt inn i samhandlingsreformen hadde ikke den nødvendige kraften. Det er fremdeles slik at når helsetjenesten evalueres, så er det samhandlingen som er sviktende.

Må søke kompetanse
Kommunene må bli bedre på å søke kompetanse de ikke har, hos andre kommuner, framholder Guldvog.
– Og pasienten og brukeren må være delaktig i dette samspillet, og lett få tilgang til nødvendige tjenester. Det er for sterk makt i spesialisthelsetjenesten i forhold til kommunene. Derfor er det viktig med kompetansebygging i kommunene. Samtidig må spesialisthelsetjenesten ha med seg at de skal understøtte kommunene, sa Guldvog.

Følg debatten på #dmarena

Følg også Dagen Medisins #helsedebatten under Arendalsuka torsdag.

Powered by Labrador CMS