LHL krever bedre støtte til pårørende

– Dersom pårørende til slagrammede, eller andre pårørende, slutter å utføre sitt arbeid, vil det offentlige hjelpeapparatet bryte sammen, sier generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Pårørendes innsats blir ofte både oversett og undervurdert, sier Tommy Skar i LHL. Foto: Per Corneliussen

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mener pårørenderollen må mer fram i lyset og støtten fra det offentlige styrkes.

LHL peker på at pårørende bidrar til å holde omsorgs-Norge igang. Helse- og omsorgsdepartementet regner med at det i alt utføres om lag 100.000 årsverk i den uformelle og ofte familiebaserte omsorgen.

70.000 med slag
Rundt 70.000 lever med gjennomgått slag i dag, antallet pårørende er atskillig høyere.

– Utfordringen er at mens innsatsen ofte blir både oversett og undervurdert, har mange pårørende behov for mer informasjon, støtte og avlastning for å få hverdagen til å gå rundt, sier generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag.

Han sier det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å innfri disse beskjedne kravene.

Mange forslag
LHL Hjerneslag foreslår blant annet at informasjonstilbudet må styrkes, og pårørende til slagrammede må få tilbud om kartleggings- eller støttesamtaler som involverer trenet personell.

Der må de bli forberedt på ulike konsekvenser av diagnosen til den som skrives ut, hvilke rettigheter de har som pårørende og hvilke muligheter de har for mer informasjon, oppfølging og hjelp.

Alle kommuner må tilby pårørende- og familiekurs der hvor slike tilbud ikke finnes.

Kontaktpersoner
Pårørende må tilbys egne dedikerte kontaktpersoner for hjerneslag i spesialisthelsetjenesten/ kommunehelsetjenesten.

Retten til omsorgslønn må styrkes, og det offentlige må i høringer og utredninger påse at pårørendedimensjonen er godt ivaretatt.

Powered by Labrador CMS