STUDIE: Høyt totalinntak av koffein kan ikke kobles til høyere risiko for cerebral parese hos barnet, men forskeren fant en sammenheng mellom inntak av koffeinholdig brus og forekomst av CP. Foto: Colourbox

Koffeinholdig brus forbundet med økt risiko for CP

Mors inntak av koffeinholdig brus var assosiert med økt risiko for cerebral parese (CP) hos barnet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det kommer frem i en ny studie publisert i Journal of Nutrition. Studien baserer seg på Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) med data fra nærmere 100.000 gravide som blant annet svarer på spørsmål om blant annet mat- og drikkevaner.

– Koffein er veldig kontroversielt, og kvinner blir av norske myndigheter rådet til å begrense inntaket fordi man ikke helt vet hvor trygt dette er. Samtidig vet man at det å behandle sårbare for tidlig fødte med koffein beskytter hjernen og reduserer risikoen for utviklingsskader, sier lege Mette Christophersen Tollånes, postdoktor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

KOSTHOLDSRÅD: - Gravide bør tenke på å ha et sunt kosthold, og dette er enda en grunn til at brus ikke er bra, sier lege Mette Christophersen Tollånes. Foto: Privat

Totalinntak ikke avgjørende
Derfor ønsket forskerne å se nærmere på om mors inntak av koffein før og under svangerskapet kunne påvirke barnets risiko for å utvikle cerebral parese. For å finne de knapt 250 barna som senere utviklet CP ble kostholdsdataene fra mor koblet med det norske CP-registeret og Pasientregisteret.  

– Vi fant at det totale koffeininntaket hos mor verken beskyttet eller ga økt risiko for CP hos barnet uansett når i svangerskapet det var, sier Tollånes.

Påpeker andre faktorer
Derimot fant forskerne at daglig inntak av 750 milliliter eller mer koffeinholdig brus før eller under svangerskapet, var forbundet med 90 prosent økt risiko for å få et barn med CP, sammenlignet med å avstå fra slik brus. Forskeren understreker at risikoen i utgangspunktet er lav; cirka 2 av 1000 barn fødes med CP, og selv med en dobling er risikoen 4 av 1000.

Til tross for sammenhengen mellom koffeinholdig brus og CP, vil ikke forskeren advare mot Cola eller lignende drikker.

– I og med at det totale koffeininntaket i seg selv ikke spiller noen rolle for utviklingen av CP, er det kanskje andre ting enn koffeinet i brus som øker risikoen. Det kan også tenkes at det ikke var innholdet i brusen i seg selv som var skadelig, men heller at mødrene som drakk mye brus hadde andre livsstilsfaktorer, eller annen sårbarhet, som påvirker deres barns risiko for å utvikle CP, påpeker Tollånes.

Trengs mer forskning
– Hva kan gravide og helsepersonell lære av denne studien?

– Gravide bør tenke på å ha et sunt kosthold, og dette er enda en grunn til at brus ikke er bra, sier legen.  

Hun sier det trengs mer forskning for bedre å forstå hvorfor noen barn får CP, trolig er det bare et mindretall på 10-20 prosent hvor utviklingsskaden inntreffer under selve fødsel.

– For å komme nærmere de underliggende årsakene, og dermed også mulige måter å forebygge tilstanden på, kan det være fruktbart å sammenligne i mer detalj kostholdsprofilene til mødre som fikk barn med cerebral parese med mødre som ikke fikk det, sier forskeren. 

Powered by Labrador CMS