Fikk pris for studie om MR ved prostatakreft

Lege Erik Rud ved OUS fikk nylig prisen for beste artikkel i tidsskriftet BJU International.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ENKLERE: – Det er en betydelig forenkling av prosedyren å gjøre det slik vi beskriver i studien, og studien viser at man beholder sensitiviteten, sier Rud.

Rud fikk prisen for sin artikkel om MR-undersøkelser av prostatakreft.

– Artikkelen viste at det var mulig å gjøre MR-undersøkelser uten bruk av kontrastvæske, med veldig gode resultater, forteller Rud til Dagens Medisin.

Tidsskriftet BJU International har et godt renommé, og er et av de ledende tidsskriftene innen urologi.

Beste artikkel
I begrunnelsen fra tidsskriftets redaktør Scott Millar står det at John Blandy Prize 2016 blir gitt til en forfatter som var under opplæring på den tiden da arbeidet ble gjort.

Artikkelen har blitt plukket ut av panelet som den beste artikkelen når det gjelder kvalitet og potensiell innflytelse på praksis.

Største prospektive studie
Ruds studie ble publisert i desember 2014.

– Det var en robust artikkel, og studien var den største prospektive studien med uselekterte pasienter hvor man brukte MR uten kontrastvæske for å finne prostatakreft. Dermed var det større tyngde bak våre resultater enn bak andre studier som har vist samme resultat. Resultatene av studien er tatt inn i oppdaterte guidelines, sier Rud.

Omdiskutert
Det er fortsatt omdiskutert om det er nødvendig å bruke kontrastvæske ved denne type undersøkelser.

– Internasjonale guidelines anbefaler fortsatt kontrast, selv om vår studie viste like gode resultater uten kontrast sammenlignet med studier som brukte kontrast. Forfatterne av europeiske guidelines erkjenner likevel at det ikke finnes evidens for at kontrastforsterket MR bedrer resultatene ved prostataundersøkelser, sier Rud.

Ikke rutinemessig kontrast
Han tilføyer at MR uten kontrastmiddel gir en betydelig enklere undersøkelse, og studien viser at man beholder sensitiviteten.

Ved Ruds miljø ved OUS bruker man i dag ikke rutinemessig kontrastvæske for å finne prostatakreft, selv om enkelte situasjoner gjør det nødvendig.

Er blitt lagt merke til
Han synes det er hyggelig å få en slik utmerkelse.

– Det viser at arbeidet har blitt lagt merke til. Ved å forenkle undersøkelsen på denne måten, så øker man kapasiteten for pasientene dramatisk uten at kvaliteten reduseres, sier Rud.

Prisen ble delt ut i Liverpool i sommer.

Powered by Labrador CMS