KREFTREGISTERET I CALIFORNIA: Artikkelen tar utgangspunkt i en populasjonsstudie på over 352 000 pasienter, mellom 1988 og 2009 i California – hentet ut fra områdets kreftregisteer. Illustrasjonsbilde av downtown Los Angeles, California. Foto: ThinkStock / GettyImages

Forurenset luft kan påvirke overlevelsen

En observasjonsstudie publisert i BMJ-tidsskriftet Thorax viser tendenser til at kreftoverlevelse i tidlige sykdomsstadier kan påvirkes av luftforurensning. – Interessant og ikke overraskende, sier overlege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge studien som nylig ble publisert online i BMJ-tidsskriftet Thorax, kan luftforurensning korte ned overlevelsen for pasienter med påvist lungekreft.
Artikkelen tar utgangspunkt i en populasjonsstudie på over 352 000 pasienter, mellom 1988 og 2009 i California – hentet ut fra områdets kreftregisteer, California Cancer Registry, ifølge oppsummeringen av studien.
– Totalt i studien var det omtrent tretti prosent større risiko for pasienter som ble utsatt for mye smått svevestøv med nitrogendioksid, skriver BMJ i en pressemelding om studien.
Denne risikoen varierte mellom 26 prosent og 38 prosent forhøyet risiko, avhengig av diameterstørrelsen på svevestøvet (PM10 eller PM2,5).

UGUNSTIG: – Luftforurensning er altså ugunstig både for de som har kreft, og de som ikke har det. Så får det bli en samfunnsmedisinsk oppgave å fokusere enda mer på dette i fremtiden, kommenterer overlege Odd Terje Brustugun på resultatene til studien. Foto: Øyvind Bosnes Engen


Aktuelt for videre forskning?
– Studien, sammen med to tidligere publiserte analyser på luftforurensning og lungekreftoverlevelse, viser at luftforurensning kan være et videre forebyggings– og intervensjonsstudieområde for å bedre lungekreftoverlevelse, skriver Dr. Jaime E. Hart, ved Channing Division of Network Medicine, Brigham and Womens Hospital og Harvard Medical School, i en nylig publisert BMJ-editorial.

– Ikke overraskende
– Det er interessant, og ikke overraskende, at luftforurensning kan medføre dårligere prognose etter diagnostisert lungekreft, på samme måte som luftforurensning er kjent for å kunne gi lungekreft. På samme måte er det også kjent at fortsatt røyking under og etter lungekreftbehandling også har stor negativ betydning for overlevelsen, sier leder for norsk lungekreftgruppe og overlege ved Oslo universitetssykehus, Odd Terje Brustugun til Dagens Medisin.


– Usikkerhetsmomenter i studien
Brustugun peker, i likhet med artikkelforfatterne, på at studien har usikkerhetsmomenter som den ikke nødvendigvis klarer å ta hensyn til.
– De som bor i luftforurensede områder i California kan nok ha også andre negative prognostiske faktorer ved seg som det kan være vanskelig å kontrollere for, sier Brustugun.  
– Luftforurensning er altså ugunstig både for de som har kreft, og de som ikke har det. Så får det bli en samfunnsmedisinsk oppgave å fokusere enda mer på dette i fremtiden.


Høyest risiko
For pasienter med tidligstadie-diagnoser var median overlevelse for alle casene i studien, kortest for dem med småcellet og storcellet lungekreft, henholdsvis 1,5 og 1,6 år, står det i artikkelen.
Median overlevelsen for dem med ikke småcellet adenokarsinom var 5,1 år.
Den høyeste risikoen hadde pasientene med tidligstadie-diagnose, som ble utsatt for høy påvirkning av smått svevestøv (<PM2.5). Gjennomsnittlig overlevelse var 2,4 år for dem som ble utsatt for store doser med smått svevestøv, sammenlignet med 5,7 år for dem som ble utsatt for små doser slikt støv, viser studien.
Ifølge Thorax-artikkelen var påvirkningen størst for de pasientene som hadde ikke små-cellet adenokarsinom.


Slik undersøkte forskerne
Studien undersøkte data fra US Enviromental Protection Agency sine monitoreringsstasjoner på gjennomsnittlige nitrogendioksid- og ozon-nivå i svevestøv, i to forskjellige størrelseskategorier (<PM10 og <PM2.5, hvor mindre enn PM2.5 er kategorien for de minste svevestøvpartiklene, red. anm).
Dette ble sammenlignet med miljøfaktorer, som eksempelvis om deltakerne i studien bodde i nærheten av en motorvei, skriver BMJ i pressemeldingen om studien.


Forbedringseffekt?
Forskerne peker på at dette er en observasjonell studie, og at ingen konklusjoner kan trekkes fra dataene. Artikkelen peker også på at forskerne mangler individnivådata på risikofaktorer som alkohol, røyking og andre livsstilsfaktorer.
De argumenterer imidlertid for at funnene er klinisk signifikante og at å redusere lungekreftpasienters påvirkning av forurenset luft, kan ha en potensiell forbedringseffekt for overlevelsen til pasientene.

Powered by Labrador CMS