– Helt feil at 60 prosent av dødsfallene kunne vært forebygget

Overlege Jon Arne Sparby ved Kongsvinger sykehus sier de ansatte har blitt neglisjert av ledelsen, og ikke har fått anledning til å uttale seg om rapporten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlege Jon Arne Sparby stiller seg sterkt kritisk til metoden slik den har vært brukt ved Kongsvinger. Foto: Privat

Sykehuset Innlandet har gjennomført en mortalitetsundersøkelse ved Kongsvinger sykehus. Rapporten konkluderte med at 60 prosent av de 50 siste dødsfallene trolig kunne vært forebygget.

– Ville lagt ned for lenge siden
Overlege Jon Arne Sparby ved medisinsk avdeling mener konklusjonen fra undersøkelsen er uriktig.

– Hver dag har vi morgenmøter der vi går gjennom alle nye pasienter, samt eventuelle dødsfall siste døgn. Dersom 60 prosent av dødsfallene kunne vært forebygget, ville vi ikke kunnet sett på det, da hadde vi lagt ned driften for lenge siden, sier Sparby til Dagens Medisin.

– Ikke riktig
– 80 prosent av pasientene i undersøkelsen hadde uhelbredelig sykdom, der det allerede var tatt stilling til at akutt livreddende behandling ikke skulle iverksettes. Konklusjonene er rett og slett ikke riktige, sier Sparby.

Han stiller seg sterkt kritisk til metoden slik den har vært brukt ved Kongsvinger.

– Slik den har vært gjennomført her ved sykehuset, er den ubrukelig til å kunne si noe om disse dødsfallene, sier Sparby.

Følte seg presset
Han sier det ikke eksisterte noen skriftlig protokoll på forhånd om hvordan undersøkelsen skulle gjennomføres, og at dette kun ble diskutert muntlig underveis.

– Enkelte følte seg presset til å si at dødsfall kunne vært forebygget, sier han.

Rystet over saksgangen
Han er også rystet over at fagpersoner ved sykehuset ikke har fått lov til å kommentere eller se rapporten.

– Jeg er nå overlege ved medisinsk avdeling, har erfaring fra aktiv deltakelse i vaktsystemet i over 30 år og har vært sjeflege med ansvar for kvalitetsarbeid i over 20 år. Jeg har aldri tidligere opplevd en slik saksgang. Rapporten og grunnlaget for rapporten er ikke forelagt oss som jobber her, og vi har ikke fått slippe til for å kommentere grunnlaget eller konklusjonene, sier Sparby.

Svarer på kritikken
Fagdirektør Toril Kolås svarer til kritikken at i vurderingen av om dødsfallet er forebyggbart tas det hensyn til pasientens helsetilstand.

– Det vil si at det tas hensyn til om pasienten var innlagt til palliasjon eller til aktiv behandling, sier hun.

Kolås sier også at resultatene er presentert for sykehusets ledelse, hvor avdelingsoverleger også var invitert.

Les utfyllende kommentar fra Kolås her.

– Neglisjert
Sparby sier at når Fylkeslegen har tilsyn, blir de ansatte involvert, og får lov til å se den foreløpige rapporten, og også komme med korrigeringer når noe er mistolket.

– I denne saken er vi blitt totalt neglisjert, sier Sparby.

Opptatt av forbedring
Utgangspunktet for at undersøkelsen ble gjennomført, var at Kongsvinger har ligget under landsgjennomsnittet på målinger knyttet til "30 dagers totaloverlevelse".

– Vi er opptatt av å forbedre oss på dette området. Men vi er i en region med høy gjennomsnittsalder og lavt utdannelsesnivå, og det er usikkert om målingene korrigerer 100 prosent med hensyn til det, sier Sparby.

Også i kommunene
Han påpeker at disse pasientene kanskje er på sykehuset i fem dager, og behandles i kommunene etterpå.

– Da betyr det ikke nødvendigvis at kvaliteten på sykehusbehandlingen er dårlig, sier Sparby.

Sparby mener også at sykehuset overfører pasienter til større sykehus når det er nødvendig, og har god kompetanse til å behandle de pasientene de mottar i dag.

Powered by Labrador CMS