DØDSFALL: En rapport fra Kongsvinger sykehus viste at 60 prosent av de 50 siste dødsfallene trolig kunne vært forebygget. Foto: Sykehuset Innlandet

– Fokuset for ledelsen er å sikre pasienttilbudet

Fagdirektør Toril Kolås ved Sykehuset Innlandet sier resultatene av undersøkelsen er presentert for sykehusets ledelse, og at det er tatt hensyn til om pasienten var innlagt til palliasjon i vurderingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlege Jon Arne Sparby ved Kongsvinger sykehus sier i dag til Dagens Medisin at det er helt feil at 60 prosent av dødsfallene ved sykehuset kunne vært unngått.

Han mener de ansatte har blitt neglisjert av ledelsen, og ikke fått anledning til å uttale seg om rapporten.

Svarer på kritikken
Fagdirektør Toril Kolås ved Sykehuset Innlandet svarer slik på kritikken:

– Formålet med undersøkelsen var å finne forbedringsområder ved sykehuset. Fagteamet besto av fagpersoner fra fagavdelingen på foretaksnivå og fra sykehuset Kongsvinger. Den stedlige ledelsen ved sykehuset bestemte selv hvem som skulle delta i teamet, sier Kolås.

Hun sier at resultatene ble presentert for sykehusets ledelse, hvor avdelingsoverleger og eventuelt stedfortredere også var invitert.

Uhelbredelige?
– Stemmer det at 80 prosent av pasientene i undersøkelsen hadde uhelbredelig sykdom?

– I vurderingen av om dødsfallet er forebyggbart tas det hensyn til pasientens helsetilstand. Det vil si at det tas hensyn til om pasienten var innlagt til palliasjon eller til aktiv behandling, sier Kolås.

– Fantes det en skriftlig protokoll for hvordan undersøkelsen skulle gjennomføres?

– Det finnes en veileder og det er nødvendig å gjøre avklaringer i teamet for å ha en felles forståelse for blant annet definisjonen av forebyggbarhet, sier Kolås.

Konsensus
Hun sier at metoden er en anerkjent internasjonal metode, og at fagpersoner i foretaket har kompetanse i metodebruken.

På spørsmål om det kan være svakheter med undersøkelsen, som gjør at konklusjonene er feil, svarer Kolås slik:

– Dette er en kvalitativ metode hvor det gjennomføres en systematisk gjennomgang og vurdering av pasientens opphold i sykehuset. Det skal være konsensus i fagteamet for at tilfellet vurderes til å være forebyggbart, sier Kolås.

Nedleggelse?
Det har vært spekulasjoner i leserinnlegg i lokalpressen og blant ansatte på sykehuset om at undersøkelsen er et ledd i en prosess for å få sykehuset nedlagt. Kolås kommenterer til dette at ledelsens fokus er å ha et godt pasienttilbud. 

– Fokuset for foretaksledelsen er å sikre pasienttilbud ved Sykehuset Innlandet, Kongsvinger sykehus, med god kvalitet og pasientsikkerhet, sier hun.

Powered by Labrador CMS