Forventer at regjeringen følger opp bedre smittevern

Arbeiderpartiet etterlyser en mer helhetlig plan for hvordan smittevernet skal organiseres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rapporten avslører at det er flere vesentlige utfordringer når det gjelder smittevern i kommunene, skriver Ingvild Kjerkol.

Ingvild Kjerkol, medlem i Helsekomiteen for Arbeiderpartiet


Det ble nylig publisert
en rapport som vurderte kommunenes smittevernberedskap.

Arbeiderpartiet synes det er fint at det er satt fokus på smittevern fordi dette er en tjeneste som, i likhet med andre beredskapstiltak, kan bli nedprioritert. Smittevern er ikke lenger et område som kan neglisjeres. Som leder av utvalget, Geir Bukholm har påpekt, kan multiresistente bakterier bli en stor utfordring i fremtiden. Økt reiseaktivitet og innvandring har gjort at multiresistente bakterier og sjeldne smittsomme sykdommer til en reell trussel også i Norge.

Arbeiderpartiet etterlyser en mer helhetlig plan for hvordan smittevernet skal organiseres i relasjon til de nye utfordringene vi står overfor. En kartlegging av kommunenes smittevern er bra, men løsningene må ses i sammenheng med andre deler av smittevernet.

Norge har strenge regler for isolering av pasienter som kommer fra utenlandske behandlingssteder og dette har medvirket til at Norge så langt har hatt et relativt lite antall pasienter med multiresistente bakterier. For å kunne fortsette å ha en slik kontroll, er det viktig at vi følger med i tiden både når det gjelder overvåkning og iverksetting av tiltak. Dette stiller krav til at både lovverk og overvåkning følger med i tiden slik at de ivaretar nye problemstillinger.

Rapporten avslører at det er flere vesentlige utfordringer når det gjelder smittevern i kommunene. Til tross for at en kommune skal kunne håndtere en hendelse umiddelbart, opplyser hele 61 % av kommunene at de ikke har en døgnbemannet telefon for slike henvendelser. Dette er ikke godt nok og Arbeiderpartiet forventer at dette får en rask løsning.

Rapporten peker også på at kommunelegene har liten mulighet til å følge infeksjonssykdommer i egen kommune slik at de kan iverksette eventuelle tiltak. Rapporten skisserer en mulig løsning for dette i form av en nasjonal laboratoriedatabase som skal kunne gi tidsaktuelle situasjonsrapporter til kommunene. Arbeiderpartiet forventer at regjeringen snarest etablerer løsninger som gir kommunene en reell mulighet til å følge opp sine forpliktelser innen smittevern.

Powered by Labrador CMS