CP: Forskerne har sett på et bredt spekter av utviklingsforstyrrelser som kan skyldes skade eller uheldig utvikling av den umodne hjernen, og studien tyder på at det er en sammenheng mellom disse tilstandene. Foto: Colourbox

Søsken av barn med CP har økt risiko for utviklingsforstyrrelser

Når ett av barna i en søskenflokk har cerebral parese, øker risikoen for at de andre barna får andre utviklingsforstyrrelser, eller dør tidlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny norsk studie som er publisert i Pediatrics.

– Vi ønsket å undersøke om det kunne være felles årsaksfaktorer bak cerebral parese og andre utviklingsforstyrrelser som epilepsi, psykisk utviklingshemming, ADHD, autisme og schizofreni, sier førsteforfatter Mette Christophersen Tollånes, postdoktor ved Institutt for Global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.

Det er første gang en slik studie har vært gjort.

Studerte søsken
For å undersøke sammenhengen, så forskerne på søsken av barn med CP.

De brukte informasjon om over 1,3 millioner par med helsøsken, og 28.000 tvillingpar, som alle var født i Norge i perioden 1967-2006.

– Det viste seg at å ha et søsken med CP innebar en omtrent doblet risiko for å få diagnosen epilepsi, psykisk utviklingshemming, blindhet eller schizofreni, sammenlignet med søsken av barn som ikke hadde CP, sier Tollånes til Dagens Medisin.

Økt risiko for dødfødsel
Dessuten var det omtrent 60 prosent økt risiko for å få en autismediagnose og 30 prosent økt risiko for ADHD.

Studien viste også at familier med et barn med CP hadde omtrent 80 prosent økt risiko for å oppleve dødfødsel og 70 prosent økt risiko for å miste et barn i nyfødtperioden, sammenlignet med familier som ikke hadde et barn med CP.

– Dette kan komme av at noen skader som kan gi utviklingsforstyrrelser er så alvorlige at barnet dør før eller rett etter at det blir født, sier hun.

Fortsatt svært liten risiko
Tollånes understreker at selv om risikoen for andre utviklingsforstyrrelser er økt, betyr ikke det at det er en høy risiko.

– Det er viktig å huske at det her er snakk om sjeldne tilstander, og selv om risikoen blir doblet er det fortsatt svært liten risiko for at slike utviklingsforstyrrelser skal inntreffe. De aller fleste søsken av barn med CP er helt friske, påpeker hun.

Felles årsak
Hun sier funnene kan tyde på at det er felles, underliggende årsaksfaktorer bak disse utviklingsforstyrrelsene og tidlig død.

– Vi tror at det kan være genetiske faktorer som ligger bak, eller en kombinasjon av arv og miljø, sier hun.

Utgangspunkt for å lete videre
Ingen andre har tidligere sett CP i sammenheng med utviklingsforstyrrelser som schozofreni og autisme.

– Vi har sett på et bredt spekter av utviklingsforstyrrelser som kan skyldes skade eller uheldig utvikling av den umodne hjernen, og det ser altså ut til at det er en sammenheng mellom disse tilstandene. Behandlingsmessig kan ikke studien vår bidra med mye, siden dette er lidelser det er dårlige muligheter for å behandle. Det viktigste med denne studien er at den kan gi andre forskere en pekepinn om hvor de kan lete videre for å finne sammenhengen mellom lidelsene, sier Tollånes.

Powered by Labrador CMS