ARV: Det å ha en bror med prostatakreft, gir nesten dobbelt så høy risiko som normalbefolkningen for å få en alvorlig variant av sykdommen. Foto: Colourbox

Arvelighet viktig faktor for prostatakreft

Menn med brødre som har hatt prostatakreft har dobbelt så høy risiko for selv å få diagnosen, sammenlignet med normalbefolkningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

For første gang har forskere ved Umeå og Lunds universitet beregnet risikoen for å få prostatakreft for de som har sykdommen i slekten.

Menn med brødre som har hatt prostatakreft har dobbelt så høy risiko for selv å få det. Dessuten har de nesten dobbelt så høy risiko som normalbefolkningen for å få en alvorlig variant av sykdommen.

Studien er publisert i Journal of the National Cancer Institute.

Viktig å skille mellom graden
Pär Stattin ved Umeå universitet er ansvarlig forsker for prostatakreftstudien PCBaSe.

– Prostatakreft er mange ganger en beskjeden tilstand som ikke må behandles, mens den andre ganger er dødelig. Å kunne skille mellom om man har økt risiko for å rammes av den ene eller den andre formen er derfor viktig. Men fram til nå har det ikke vært noen kunnskap om hvor stor risikoene er, sier Stattin i en pressemelding.

50.000 deltakere
Over 50.000 svenske menn med brødre og fedre som har hatt prostatakreft har deltatt i studien.

Resultatene viser at:

– Menn med en bror som var rammet hadde 30 prosent risiko for å selv få diagnosen før 75-årsalder. Den gjennomsnittlige risikoen blant menn er 13 prosent.

– Risikoen for å rammes av en veldig alvorlig form for prostatakreft var 9 prosent blant disse mennene, mens den gjennomsnittlige risikoen er 5 prosent.

– Menn med både en far og en bror med prostatakreft hadde 48 prosent risiko for å rammes, og 14 prosent risiko for å få den alvorlige typen kreft.

– Uventet
Forskerne hadde forventet at risikoen for en alvorlig prostatakreft skulle være mye lavere hos menn som hadde en lite alvorlig form for kreft i familien. Men slik var det ikke, ifølge Ola Bratt, dosent ved Lunds universitet og førsteforfatter av studien.

Han påpeker at endel menn kanskje ikke engang vet at de har prostatakreft i familien. 

Powered by Labrador CMS