Sykepleierne Gry Johansen (t.v) og Morten Jensen er lokale prosjektansvarlige på kirurgisk og medisinsk sengepost i Mo i Rana. Sammen med prosjektleder og kvalitetsrådgiver Iselin Inselseth jobber de med en nasjonal pilot for bedre pasientsikkerhet. Foto: Helen Åsli

Vil oppdage risikotilstander tidligere

Ett nytt pilotprosjekt ved Helgelandssykehuset vil gi føringer for hvordan norske sykehus i fremtiden skal oppdage risikopasienter tidligere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er medisinsk og kirurgisk sengepost på Helgelandssykehuset i Mo i Rana som er pilot for et nytt nasjonalt prosjekt innen pasientsikkerhet.

– Ett av målene er at færre pasienter skal bli så dårlige at de må overføres til intensivavdeling. Man vil fange dem opp raskere og stoppe forverringen, som ofte skjer gradvis. Det kan settes i gang nødvendige tiltak tidligere, sier prosjektleder og kvalitetsrådgiver Iselin Inselseth, ifølge Helse Nord.

Blant annet skal scoringssystemet NEWS fange opp forverring i tilstanden hos pasienten tidligere.

Hjertesykdom og nyresvikt
Eksempler på tilstander som kan oppdages tidligere er for eksempel hjertesykdom og nyresvikt .
På sykehuset i Mo i Rana vil det ikke bli store nok tall for å kunne si med sikkerhet om det har hatt effekt på disse diagnosene. Imidlertid skal prosjektet måles i høst, og en vil da kunne se om det har hatt effekt på hvor mange pasienter som må overføres til intensiv, ifølge sykehuset.

NEWS (National Early Warning Score) et et skåringsystem for observasjon, scoring og respons.

Det er utarbeidet for å gi en mer systematisk overvåkning og registrering av vitale parametere som puls, blodtrykk, respirasjonsfrekvens, bevissthetstilstand og O2-metning, med mer. 

Andre tiltak er sikker muntlig observasjon, ved hjelp av ISBAR sjekkliste, som er et verktøy for å kommunisere muntlig raskt og strukturert om pasientbehandling på tvers av profesjoner.

Pasient og pårørende involveres
I tillegg blir pasienten selv, og pårørende, involvert med mål om å bedre kommunikasjon rundt tilstanden til pasienten, ifølge Helse Nord.

Powered by Labrador CMS