MÅ KUTTE: Sykehuset Innlandet HF (på bildet representert ved Hamar sykehus) og styreleder Anne Enger, må spare. Foto:

Sykehuset Innlandet må kutte kostnader

Mandag holdt styret i Sykehuset Innlandet ekstraordinært styremøte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Sykehuset Innlandet (SI) ligger 21,5 millioner kroner bak budsjett.

Nå varsles det en gjennomføring av ytterligere kutt i kostnadene for å nå målet om overskudd på 50 millioner kroner i år.
–  Dette går ikke over
– Hvis vi ikke får dette på et riktig spor, har vi ikke penger til viktige investeringer i 2017. Dette går ikke over, sa styreleder Anne Enger, ifølge SI.  

– Vi må ta dette på alvor. Det er rett og slett fordi vi er i en situasjon der det vil ha veldig uheldige konsekvenser å slippe opp kontrollen. Regnskapstallene for 2014 og 2015 viste fallende økonomiske resultater på høsten for helseforetaket. I 2016 har vi budsjettert med vekst. Faren for at det økonomiske resultatet skal forverres er absolutt til stede, sa Enger, som viste til at det budsjetterte overskuddet i 2016 skal brukes til helt nødvendige investeringer i 2017.
–  Dette går ikke over. Derfor er det viktig at vi har en felles virkelighetsoppfatning av dette, både i styret, i divisjonene og ledelsen i administrasjonen, sa Enger.

– Vi er i en situasjon hvor det å slippe opp på kontrollen vil ha veldig uheldige konsekvenser. Både 2014 og 2015 viste fallende resultater utover høsten, og i år har vi budsjettert med økt vekst på høsten. Faren er absolutt til stede for at vi ikke når målene våre, sa Enger ifølge Hamar Arbeiderblad.
Den tidligere senterpartilederen Anne Enger har vært styreleder i foretaket siden februar i år.

Helse Sør-Øst bak budsjett
Som Dagens Medisin har skrevet, ligger moderforetaket Helse Sør-Øst samlet sett 250 millioner kroner bak budsjettet etter årets første fem måneder.
 Det er fire av sykehusene i regionen som trekker resultatet ned: Sykehuset Telemark (ST), Sykehuset Østfold (SØ), Akershus universitetssykehus (Ahus) og Oslo universitetssykehus (OUS).

Vil produsere flere DRG-poeng
Da styret i Helse Sør Øst behandlet helseregionens økonomiske langtidsplan i juni, la de frem  ambisjonene for den kommende femårsperioden der det skal skapes økende årlige overskudd: Fra nærmere én milliard kroner i 2017 til nesten 1,5 milliarder i 2020. For å oppnå dette, planlegger sykehusene å øke aktiviteten med mindre bemanning.

Samlet sett planlegger det regionale helseforetaket å produsere 11,6 prosent flere DRG-poeng per månedsverk i 2020. De største effektiviseringene er planlagt ved Sykehuset Østfold (16,4 prosent), Sykehuset Innlandet (14 prosent), Vestre Viken (13,6 prosent) og Oslo universitetssykehus (13,3 prosent).

Powered by Labrador CMS