Foto: Colourbox

Studie om utenlandske legers samarbeid med norsk helsepersonell

En ny studie har sett på utenlandske legers erfaringer med å jobbe med norsk helsepersonell, og omvendt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

16 prosent av legene i Norge har utenlandsk statsborgerskap og har studert i utlandet, og for første gang har man forsket på samhandlingen mellom utenlandsk og norsk helsepersonell, ifølge forskerne.
– Legene var opptatt av at forskjellen i arbeidssituasjonen fra hjemlandet var større enn forventet, sier Erik Skjeggestad, stipendiat i prosjektet, ifølge NAKMI og Oslo universitetssykehus (OUS).

 Prosjektet ledes av Pål Gulbrandsen, professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitet i Oslo (UiO).

Felles utfordringer
Informantene i studien fortalte om felles utfordringer: At det var vanlig å kjenne seg utrygg, være redd for å gjøre feil, og oppleve tapt selvbilde. Samtidig sa flere, både norsk helsepersonell og utenlandske leger, at det var mindre problemer i samhandlingen enn de først trodde.
– Det som er overraskende er stillheten rundt det som er vanskelig. Når det oppstår problemer så tas de ikke opp der og da, men det er en del fiksing og ordning i kulissene, forteller Skjeggestad til NAKMI og OUS.  
Savnet tilbakemelding
Informantene fortalte også at de opplevde å sjelden få tilbakemeldinger på jobben de gjør.
Studien forteller også at opplevelsen av språkproblemer ikke nødvendigvis hadde noen sammenheng med bakgrunn fra geografisk fjerne eller nære land.

Rundt halvparten av de som ble intervjuet kommer fra andre skandinaviske land og Nord-Europa. Skjeggestad ble overrasket over hvor store språkproblemer det også var i samhandling med svenske leger.

–  Flere sa de syntes det var vanskelig å samarbeide med svenske leger på grunn av språk. Blant annet kan navn på medisiner og også medisinske prosedyrer være annerledes i Sverige enn i Norge.
Forskerne mener det norske systemet ikke gir god nok opplæring til legene, og at helsetjenesten kunne vært tjent med å utvikle tiltak for å bistå nye utenlandske leger den første tiden.

Prosjektet bygger på dybdeintervjuer med norsk helsepersonell, og med utenlandske leger som hadde alt fra noen måneder til to års arbeidserfaring fra norsk helsetjeneste.

Informantene bodde spredt i rundt i Norge og arbeidet ved ulike sykehus og i kommunal helsetjeneste.
Kilde: OUS

Powered by Labrador CMS